Trump’tan Gazze Açıklaması: Herkes Planı Çok Sevdi
ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’nin ABD tarafından yönetilmesi gerektiğini ve bölgenin Filistinliler olmadan yeniden inşa edilmesi gerektiğini savundu. İsrail Başbakanı Netanyahu planı desteklerken, Filistin ve Arap dünyasından sert tepkiler geldi.
Trump’tan Gazze Açıklaması: "Herkes Planı Çok Sevdi"
YEREL GÜNDEM / DÜNYA
ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'nin ABD yönetimi altına girmesi gerektiğini ve burada yaşayanların başka bir yere yerleştirilmesini savundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, Gazze için "yeni bir gelecek" planladıklarını belirten Trump, "Orayı devralacağız ve Orta Doğu'nun gurur duyacağı bir yer haline getireceğiz" dedi.
Trump: "Gazze’ye Asker Gönderebiliriz"
Trump, Gazze’deki mevcut durumu "bir enkaz" olarak nitelendirerek, ABD’nin bölgeyi tamamen yeniden inşa edeceğini söyledi. Patlamamış bombaların temizleneceğini, bölgenin dümdüz edileceğini ve Gazze’nin "Orta Doğu’nun Riviera’sı" haline geleceğini ifade etti.
"ABD, Gazze'yi devralacak ve orayı inşa edeceğiz. Eğer gerekirse asker de göndeririz. Oraya ekonomik kalkınma getireceğiz ve sınırsız sayıda iş ve barınma imkanı sağlayacağız."
Ancak Trump, Gazze halkının başka bir yere yerleştirilmesi gerektiğini belirterek, Filistinlilerin "daha güzel ve yaşanabilir bir toprak parçası alması gerektiğini" söyledi.
Trump’ın Açıklamalarına Sert Tepkiler
Trump’ın Gazze’yi devralma ve halkını başka bölgelere yerleştirme önerisi, uluslararası çevrelerde büyük tepkiye neden oldu.
Filistin Yönetimi BM Büyükelçisi Riyad Mansur, Trump’a sert bir yanıt vererek, "Filistinlileri başka bir yere göndermek yerine, onların evlerine dönmesine izin verin" dedi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Filistinlilerin kendi bağımsız devletini kurma hakkı tanınmadan İsrail ile normalleşme mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Netanyahu’dan Trump’a Destek
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Trump’ın açıklamalarına destek vererek, ABD Başkanı’nı "İsrail'in Beyaz Saray'daki en büyük dostu" olarak tanımladı. Netanyahu, Trump’ın Gazze için farklı bir gelecek hayal ettiğini belirterek, "Bu öneri, tarihin akışını değiştirebilir" dedi.
Trump: "Herkes Planı Çok Sevdi"
Gelen tepkilere rağmen Trump, yaptığı yeni bir açıklamada, "Herkes planı çok sevdi" dedi ve daha fazla konuşmak için "doğru zamanın henüz gelmediğini" söyledi.
Ancak ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray’ın Trump’ın açıklamalarından geri adım atabileceğine dair sinyaller verdi. Rubio, "Bu plan, ABD'nin bölgenin yeniden inşasından sorumlu olmasını öngörüyor ve düşmanca bir adım değil" dedi.
Filistin Halkı ve Bölgesel Güçler Ne Diyor?
Hamas yönetimi, Trump’ın planına sert tepki göstererek, "15 aydır süren bombardımana rağmen halkımız yerinden edilme planlarını boşa çıkardı. Bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.
Mısır ve Ürdün yönetimleri ise, Filistinlileri ülkelerine kabul etmeyeceklerini daha önce pek çok kez dile getirmişti. Trump’ın "Ürdün ve Mısır liderleri Filistinlilere toprak verecek" açıklamasına rağmen, bu ülkelerden resmi bir doğrulama gelmedi.
Trump’ın Gazze planı, uluslararası arenada büyük bir tartışma başlatmış durumda. ABD’nin bölgede nasıl bir adım atacağı ve Filistin halkının geleceğinin nasıl şekilleneceği, önümüzdeki günlerde netleşecek.













