Türkiye Destekli Gruplar ile SDG Arasında Suriye'nin Kuzeyinde Gerilim Tırmanıyor

Suriye'nin Halep kırsalında SDG ile Türkiye destekli gruplar arasında yaşanan çatışma, bölgedeki ateşkes sürecini tehdit ediyor. ABD sükunet çağrısında bulundu.

Türkiye Destekli Gruplar ile SDG Arasında Suriye'nin Kuzeyinde Gerilim Tırmanıyor

Türkiye Destekli Gruplar ile SDG Arasında Suriye'nin Kuzeyinde Gerilim Tırmanıyor

YEREL GÜNDEM / HALEP

Şafak Vakti Saldırısı Gerginliği Tırmandırdı

Suriye'nin kuzeyindeki Halep kırsalında yer alan İmam köyünde, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasındaki müzakerelere rağmen yeni bir çatışma patlak verdi. SDG'nin açıklamasına göre, 4 Ağustos sabahı saat 03:00 sularında Şam’a bağlı birlikler tarafından dört ayrı mevzilerine saldırı düzenlendi. Yaklaşık 20 dakika süren çatışmalar sonucunda ölen ya da yaralanan olmazken, olayın bölge istikrarını tehdit ettiği vurgulandı.

SDG: "Meşru savunma hakkımızı kullanırız"

SDG, saldırıdan doğrudan Şam yönetimini sorumlu tutarak, devam eden entegrasyon sürecinin tehlikeye girdiğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada, "Meşru savunma hakkımızı tam güç ve kararlılıkla kullanmaya hazırız" ifadesiyle, olası yeni çatışmalara karşı sert bir mesaj verildi.

Mart ayında taraflar, SDG'nin kontrolündeki kurumların merkezi hükümete entegrasyonunu içeren bir anlaşma imzalamış ve bu sürecin yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenmişti. Ancak son gelişmeler, bu sürecin akıbetine dair soru işaretlerini artırdı.

Gözlemevi: Saldırı Türkiye Destekli Gruplardan

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), SDG'nin iddialarını farklı bir cepheden yorumladı. Gözlemevine göre, sabaha karşı düzenlenen saldırıyı Şam değil, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurları gerçekleştirdi. "Şafak vakti gerçekleşen bu sürpriz saldırı, bölgede ABD arabuluculuğunda sağlanan ateşkese yönelik ciddi bir ihlal" değerlendirmesinde bulunan SOHR, olayda can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

SOHR, 2 Ağustos’ta da benzer bir çatışmanın Halep’in doğu kırsalında yaşandığını ve tarafların sivilleri hedef almakla birbirlerini suçladığını aktardı.

ABD’den Sükunet Çağrısı

Yaşanan gerilim üzerine ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barack, bölgede artan şiddet olaylarına son verilmesi gerektiğini belirtti. Barack, "Rahatsız edici şiddet olayları" ifadesini kullanarak tarafları sükunete davet etti.

Türkiye’nin geçmişte Suriye'ye yönelik yeni bir kara harekâtı planladığı, ancak bu planın ABD'nin arabuluculuğuyla ertelendiği öne sürülmüştü. SMO’nun, Aralık 2024’te Heyet Tahrir Şam’ın başlattığı taarruza katılmaması da Türkiye’nin stratejik yönlendirmeleri kapsamında değerlendiriliyor.

Analistler: Türkiye’nin Rolü Belirleyici

Uzmanlar, Türkiye destekli grupların SDG’ye yönelik tavrının Ankara’nın güvenlik ve dış politika öncelikleriyle örtüştüğünü belirtiyor. SMO’nun, Şam ile SDG arasında devam eden entegrasyon sürecine karşı mesafeli duruşu, Türkiye’nin bölgede kendi nüfuz alanını koruma çabası olarak yorumlanıyor.

Sahadaki çatışmaların artması, yalnızca askeri dengeleri değil, siyasi süreçleri de etkileyebilir. Halihazırda kırılgan olan ateşkes süreci ve entegrasyon görüşmeleri, taraflar arasında artan güvensizlik nedeniyle ciddi bir risk altında.


Etiketler:
#Suriye #SDG #Türkiye #Halep #Şam #Savaş #Ateşkes #ABD

www.yerelgundem.com