Ukrayna tahılının sevkine ilişkin dörtlü toplantı: Tarafların talepleri neler?

Taraflar tahıl sevkiyatı için ne koşul öne sürüyor?

Ukrayna tahılının sevkine ilişkin dörtlü toplantı: Tarafların talepleri neler?

Ukrayna tahılının sevkine ilişkin dörtlü toplantı: Tarafların talepleri neler?

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin İstanbul'daki toplantısı 1,5 saat sürdü. İlk gelen haberlere göre sorunun çözümüne yönelik toplantıdan bir sonuç çıkmadı.  

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı'nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi." bilgisine yer verildi.

Açıklamada, bunun dışında bir ayrıntıya yer verilmedi.

Ukrayna’nın Odesa bölgesindeki limanların deposunda bulunan 20 milyon tona yakın tahıl, savaş yüzünden Karadeniz üzerinden yurt dışına gönderilemiyor. Bu durum başta Ukrayna’nın gönderdiği tahılın en büyük alıcısı Afrika ülkelerinde ciddi sıkıntı yaratıyor.

Taraflar tahıl sevkiyatı için ne koşul öne sürüyor?

Rusya Savunma Bakanlığı, toplantı öncesi yaptığı açıklamada Rus heyetinin Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl sorununun çözülmesi konusunda bir plan sunacağını açıklamıştı.

Interfax haber ajansının Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsüne dayandırdığı habere göre Moskova çarşamba günkü toplantıda "meselenin hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması" için bir öneri paketi sundu.

Ancak görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediği netleşmedi.

Reuters'a konuşan diplomatlar, görüşülmekte olan planda tarafların, Ukrayna gemilerinin tahıl gemilerine mayınlı liman sularından giriş ve çıkışta rehberlik etmesi, Rusya'nın sevkiyatlar devam ederken ateşkes uygulaması ve Türkiye'nin söz konusu gemileri denetlemesine yoğunlaştığını belirtti.

RIA haber ajansının bir başka diplomatik kaynaktan aktardığına göre Rusya'nın talepleri arasında Batı yaptırımlarının ihracat konusunda yarattığı engellerin kaldırılması da yer alıyor.

Rusya, Ukrayna limanlarına giden ve gelen gemilerin silah sevkiyatı yapmadığından emin olmak “Kiev’in olası tahriklerine izin vermemek” adına arama yapılması şartını öne sürüyor.

Türkiye, Ukrayna’nın yurt dışına tahıl gönderebilmesi için BM ile birlikte Karadeniz’de “güvenlik koridoru” oluşturulmasına destek verebileceğini belirtiyor.

Türk yetkililer, bu amaçla BM’nin İstanbul’da Ukrayna’ya taşıma yapan gemilerin kontrolü için bir merkez kurabileceğine dikkat çekiyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, toplantı öncesi Associated Press ‘e yaptığı açıklamada, ülkesinin limanlarından yapılacak tahıl ihracatının, gemi sahiplerine, yük sahiplerine ve bağımsız bir ülke olarak Ukrayna'ya güvenlik garantisi verilmeden gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Ukraynalı bakan, tahıl sevkiyatıyla ilgili olarak, “Herhangi bir anlaşma, Rusya'nın bu güvenlik koridorlarına saygı duymasını, limana gizlice girip limanlara saldırmamasını veya füzeleriyle havadan limanlara saldırmamasını sağlamalı.” dedi.

Rusya, Ukrayna’yı limanlarına deniz mayını döşediği için sevkiyatı geciktirmekle suçluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, deniz mayınlarını kaldırılması halinde Moskova’nın güvenlikli koridorlarından ilerleyecek tahıl yüklü gemilere saldırmayacağı taahhüdünde bulunmuştu.

EURO NEWS