UKRAYNA VE GÜRCİSTAN'DAN ORTAK RUS İŞGALİ TEPKİSİ

“TOPRAKLARIMIZDA İŞGALİ SONA ERDİRMELİYİZ”

UKRAYNA VE GÜRCİSTAN'DAN ORTAK RUS İŞGALİ TEPKİSİ
Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, Tiflis’te Gürcistan Savunma Bakanı İrakli Garibaşvili ile görüştü. İki bakan da yapılan görüşmenin ardından, iki ülkenin ortak sorunun Rus işgali olduğunu söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, resmi ziyaret kapsamında geldiği Tiflis’te Gürcistan Savunma Bakanı İrakli ile bugün bir araya geldi.

“TOPRAKLARIMIZDA İŞGALİ SONA ERDİRMELİYİZ”

Garibaşvili, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Ukrayna ile Gürcistan’ın iki stratejik ortak ülke olduğunu belirtti. Ukrayna ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğü konusunda sorununu yaşadığını belirten Garibaşvili, “Bizim için öncelikli sorun, Rusya tarafından topraklarımızın işgal ve ilhak edilmesidir. Doğal olarak, biz kendi politikamız yoluyla topraklarımızda işgalin sona ermesini başarmalıyız.” diye bildirdi.

“İKİ ÜLKE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ YENİDEN SAĞLAMALI”

Ukrayna Savunma Bakanı Taran ise iki ülkenin ortak soruna dikkati çekerek, “Bu ortak sorun, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ve Rusya Federasyonunun işgal ettiği toprakların kurtarmasıdır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca taraflar Ukrayna ve Gürcistan ordusundaki koronavirüs salgınının etkilerini görüştü. Daha sonra Taran ve Garibaşvili, Gürcistan ile Ukrayna Savunma Bakanlıkları arasında 2020 iş birliği planını imzaladı.

RUSYA, 20 ŞUBAT 2014’TE KIRIM’I İŞGAL ETMİŞTİ

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükumet binalarını ele geçirmeye başladı. Rus propaganda medyalarında Kırım Öz Savunması oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle kibar yeşil adamlar olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

DONBAS KIRIM’DAN SONRA İŞGAL EDİLDİ

Donbas’taki çatışma, Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra 2014 yılında başlamıştı. Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre; Donbas’ta 2014-2019 yılları arasında yaklaşık 13 bin 200 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Donbas’taki askeri çatışmaların sonucunda en az 147 çocuğun hayatını kaybettiğini ve 392 çocuğun da yaralandığını bildirdi.

GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA İŞGAL EDİLMİŞTİ

Rusya ve Gürcistan arasında “Ağustos Savaşı” olarak da adlandırılan “2008 Güney Osetya Savaşı” on bir yıl önce, Ağustos 2008’de gerçekleşmişti. Gürcistan’da, 1992-1993 döneminde merkezi hükümet ile özerk statülü Abhazya’daki gruplar arasında yaşanan iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Tiflis’in tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş bölgeleri kontrolü altına alma girişiminden sonra Rusya, 2008 yılında 7 Ağustos’u 8 Ağustos’a bağlayan gece Gürcistan’ı istila etti. Rusya ile Gürcistan arasında 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı ve söz konusu bölgelerde bulunan askeri üslere ek asker ve silah gönderdi. Rusya, Venezuela, Nikaragua ve Nauru haricinde dünyanın tüm ülkeleri söz konusu bölgeleri, Rusya tarafından işgal edilen Gürcistan’ın toprağı olarak kabul ediyor.

qha.com.tr