ABD'li Diplomatların HTŞ ile Görüşmesinde Hangi Konular Masaya Yatırıldı?

ABD, Suriye’nin yeni lideri Ahmed eş-Şera ile Şam’da görüştü. Geçiş süreci, birleşik ordu ve yaptırımlar masaya yatırıldı.

ABD'li Diplomatların HTŞ ile Görüşmesinde Hangi Konular Masaya Yatırıldı?

ABD'li Diplomatların HTŞ ile Görüşmesinde Hangi Konular Masaya Yatırıldı?

YEREL GÜNDEM / DÜNYA

ABD ve HTŞ Arasındaki Tarihi Görüşme: Ödül Kaldırıldı
ABD’li diplomatlar, 20 Aralık 2024’te Suriye’nin yeni lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed Colani) ile Şam’da bir araya geldi. Bu görüşme, ABD’nin Suriye’de 10 yıldan uzun süredir yaptığı ilk resmi temas olarak dikkat çekti. Görüşme sonrası ABD, Colani’nin başına koyduğu 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdı.

Diplomatik Temasların Detayları
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf liderliğindeki heyet, Suriye’nin geleceği, geçiş süreci ve bölgesel gelişmeleri masaya yatırdı.

  • Geçiş Yönetimine Destek: ABD, Suriye’de istikrara ulaşılması için geçiş yönetimine destek vereceğini açıkladı.
  • Birleşik Suriye Ordusu: Heyet, farklı isyancı grupların dağıtılarak birleşik bir Suriye ordusunun kurulması yönündeki çabaları övdü.
  • Yaptırımların Kaldırılması: Ahmed eş-Şera, ABD yaptırımlarının Suriye’nin ekonomik iyileşmesinin önündeki en büyük engel olduğunu belirtti ve yaptırımların kaldırılmasını talep etti.

ABD’nin Talepleri ve Açıklamaları
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Leaf, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına uygun, kapsayıcı ve mezhep ayrımı gözetmeyen bir siyasi geçiş sürecine destek verdiklerini vurguladı.

  • Amerikan Vatandaşlarının Akıbeti: Görüşmelerde, Esad rejimi döneminde kaybolan ABD’li gazeteci Austin Tice ve diğer Amerikalı vatandaşların akıbeti de gündeme geldi.
  • Sivil Toplum ve Çeşitlilik: ABD heyeti, doğrudan Suriye halkıyla temas kurarak sivil toplum üyelerinin vizyonlarını dinledi.

Uluslararası Diplomatik Girişimler
ABD’nin yanı sıra, Avrupa Birliği, İngiltere, Almanya ve Fransa da HTŞ ile doğrudan diplomatik temaslarını sürdürüyor.

  • AB’nin Yaklaşımı: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Suriye’nin yeni lider kadrosuyla doğrudan teması yoğunlaştıracaklarını açıkladı.
  • İngiltere: İngiliz diplomatlar da HTŞ lideriyle görüştü ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığını belirtti.
  • Almanya: Alman yetkililer, geçiş süreci ve azınlıkların korunmasına odaklandıklarını açıkladı.

Sonuç: Yeni Dönem, Yeni İttifaklar
ABD’nin Şam’da yaptığı bu görüşme, Suriye’nin yeni lider kadrosuyla uluslararası ilişkilerde bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Ancak HTŞ’nin hâlâ ABD’nin terör örgütleri listesinde olması, ilişkilerin geleceği açısından belirsizlik yaratıyor.

www.yerelgundem.com