Ak Parti'nin kaptan köşkü ele geçirildi, Erdoğan artık mühendislik yapıyor

AK PARTİ KRİZ ÜZERİNE KURULMUŞ BİR PARTİDİR

Ak Parti'nin kaptan köşkü ele geçirildi, Erdoğan artık mühendislik yapıyor

Gelecek Partisi'nin siyasal iletişim çalışmalarını yürüten Taha Ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın artık siyaseti değil mühendisliği tercih ettiği söyledi.

AK PARTİ KRİZ ÜZERİNE KURULMUŞ BİR PARTİDİR

Daha önce Ak Parti’nin de iletişim çalışmalarında da rol alan Taha Ün, şimdi ise Gelecek Partisi’nin iletişim faaliyetlerini yürüttüğünü belirtti. Ak Parti’yi oluşturan şartlara değinen Ün, “Ak Parti, kriz üzerine kurulmuş siyasi bir partidir. Bunlardan bir tanesi 28 Şubat 1997, diğeri de Şubat 2001 krizi. Bu iki yaşanan gelişme özellikle Türk toplumunda bazı sosyal, ekonomik ve kültürel fay hatlarının hareketlenmesine sebebiyet verdi ve oluşan bu arayış Ak Parti’ye tecessüm etti.” dedi.

AK PARTİ'NİN MEVCUT STRATEJİSİ TROLLEŞMİŞ DURUMDA

“Ak Parti’nin iletişim stratejisi trolleri yönlendirmek üzerine mi kurulu?” sorusuna Ün, şöyle cevap verdi:

“Ak Parti’nin iletişim stratejisinde tırnak içinde “trollerle iş tutmak” gibi tarzın olduğunu çok açıkçası zannetmiyorum. Ak Parti denilen siyasi parti, Türkiye’nin bir parçası. Bugün anketlerde oyu yüzde 30 civarında gösteriliyor. Böyle bir siyasi partinin gerçeklikle hiçbir bağı olmayan, tamamıyla fantastik paradigmalar üzerinden söylem üretmeye çalışan trol tarzıyla siyasal iletişim kurgulama fikri bana çok gerçekçi gelmiyor. Burada Ak Parti’nin dışında Ak Parti’nin kaptan köşkünü, Ak Parti’nin patronajını ele geçirmiş olan kliklerden bahsedebiliriz. Pelikan bunlardan bir tanesi, belki başka yapılanmalarda değerlendirebilir. Dolayısıyla iktidarın mevcut stratejisi trolleşmiş durumda. Ak Parti’yi iktidarın tek sahibi olarak görmek çok gerçekçi olmaz.”

AK PARTİ KOMPLUCU İLETİŞİM STRATEJİSİNDEN DOLAYI KAYBETTİ

Taha Ün, “Garip garip hesaplar sürekli taciz ediyor, hakaret ediyor. Bazı insanlar yılıyor, yazmıyor. Sizce bu etkili bir strateji mi aslında yoksa bir illüzyon oluşturup iktidarı yanıltıyor mu?” sorusuna, “Etkili olup olmadığının en net sağlamasını her zaman seçimler neticesinde görebiliriz diye düşünüyorum. 31 Mart ve tekrar eden 23 Haziran seçimlerini ikisini yan yana koyduğumuz zaman trolleşen iletişim stratejisinin iktidar partisine bir fayda sağlamadığı çok açık. Düşünsenize siz bir tarafa Ak Parti döneminin icraatçı bakanlarından bir tanesini getiriyorsunuz. Eski Başbakan, Meclis başkanlığını bırakıp geliyor. Diğer tarafta da bir dönem belediye başkanlığı yapmış Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’ın karşısına çıkıyor ve hem ilk seçimde hem ikinci seçimde çok net ve bariz bir şekilde, iktidar bloğunun veya MHP’yi de ekleyebilirsiniz, devasa medya kuruluşları, iş adamları, sermaye, hepsini üst üste koyuyorsunuz argo tabirle Ekrem İmamoğlu bir şekilde vurup geçiyor. Bu sizin toplumdan kopuk, fantastik ve komplocu iletişim stratejinizden kaynaklanıyor.” şeklinde cevap verdi.

HALK DESTEĞİ YÜZDE 2 OLAN BAKAN KABİNEDE TUTULUYOR

Nevşin Mengü’nün “Erol Olçok’un “Aynı bağın gülüyüz biz” kampanyası inanılmaz bir rüzgâr oluşturdu” demesine üzerine Ün, “Bu şöyle bir şey, toplumla olan aranızdaki bağın ne derece güncel kaldığıyla veya toplumu nasıl değerlendirdiğinizle alakalı. O yıllara gittiğinizde bütünün ortaya koyduğu bir ürün. Nasıldı o dönem, mesela çok basit bir örnek verelim. Her ay düzenli anketler yapılır ve halk desteği yüzde 50’nin altına düşen herhangi bir bakanın Ak Parti hükümetlerinde kabinede bakan olarak kalabilmesi imkânsıza yakın bir durumdu. Şimdi bakıyoruz zaman zaman anketler yapılıyor kamuoyuna yansıyor. Berat Albayrak'a halk desteği sadece yüzde 2. Şimdi normal şartlarda Ak Parti ve genel başkanının böyle bir bakanı kabinede tutması mümkün müydü, değildi. Şimdi ne yapılıyor; vatandaş tam anlamıyor kimin başarılı başarısız olduğunu. Bunu daha köpürtün, manşetlere taşıyın, illere gitsin deniyor.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, SİYASET DEĞİL MÜHENDİSLİK ÇABASI İÇİNDE

“Pelikan tarzı yapılar siyasetin bitip mühendisliğin başladığı bir ortamda ortaya çıkar” diyen Taha Ün, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı son birkaç senedir siyaset yapmaktan ziyade mühendislik yapmayı tercih etti. Bu tarz bir yapılanma siyasetin bitip mühendisliğin ortaya çıktığı bir döneme geldiysek ortaya çıkar. Üreten bir mekanizma Pelikan tarzı bir yapılanmaya ihtiyaç duymaz. Siyaseti siyasetçilerle yaparsın. Mesela, MHP ile kurulan ittifak normal şartlar altında AK Parti’nin doğasına aykırı. Kendi yola çıkış hikâyesine, kendi varoluş sebebine. MHP’nin de kendini oturtmuş ve konumlandırmış olduğu pozisyona da tezat. Siyaset yapmak yerine mühendislik yapmaya başladıysanız böyle hasletler gözetmezsiniz. Ben artık Sayın Cumhurbaşkanı’nın siyaset yapmaktan ziyade bir mühendislik yapma çabası içinde olduğunu görüyorum. Mühendislik çabası içindeyseniz bir Pelikan yetmez, birkaç tane daha Pelikan üretmeniz gerekir. Böyle bir arayışın neticesinde ortaya çıktığını düşünüyorum Pelikan yapılanmasının. Bu Pelikan dediğimiz yapı her şeyden önce meşru siyasete darbe vuruyor.”

PELİKAN İÇİNDE GEÇMİŞTE FETÖ'YE METHİYELER DÜZENLER VAR

Siyasetin en önemli unsurunun ahlaki üstünlük olduğunu belirten Taha Ün, sözlerine şöyle devam etti:

“Siyasette ahlaki üstünlüğü kaybederseniz her şeyi kaybederseniz. Pelikan denen yapıyla mücadele eden ilk isimlerden birisiyim ve bu mücadele esnasında ahlaki üstünlüğü kaybetmemek için yoğun çaba sarf ettim. Orada konuşlanmış isimlerin geçmişte neler yaptıklarını ve nereden geldiklerini biliyoruz. Neler konuştuklarını da biliyoruz. Bunların içinde örgüt üyeliğinden yatan var. Geçmişte sol kesimde yer alıp orada da tutunamayanlar var. FETÖ’ye methiyeler düzenler var. Nerede sevilmeyen, nerede karakterinde çok ciddi soru işaretleri olan kişiler varsa hepsi tencere kapak misali bir araya gelip, orada buluşmuşlar.”

GELECEK PARTİSİ ÖNERİLERDE BULUNAN DİL OLUŞTURUYOR

Gelecek Partisi’nin muhalefet tarzına değinen Taha Ün, şunları aktardı:

“Sayın Davutoğlu’nun haftada bir gün mutat bir gündem değerlendirmesi var. Genel Başkan, politika izleme kurullarından Zoom üzerinden tek tek brifing alıyor. Bu değerlendirme toplantısına parti çok iyi hazırlanıyor. Gelecek Partisi sadece eleştirmekle kalmayan yapıcı önerilerde de bulunan bir siyaset dili oluşturuyor.”

Gelecek Partisi'nin sık sık anket yaptırdığını söyleyen Ün, “Sonuç paylaşmam çok doğru olmaz ama çeşitli mecralarda yer alan rakamların çok ötesinde rakamlar görüyoruz.” ifadesini kullandı.

Taha Ün, 2015 yılında Emine Erdoğan'ın özel kalem müdiresi Sema Silkin ile dünya evine girmiş, çiftin nikah şahitliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan yaparken nikahı dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş kıymıştı. Ün'ün eşi Sema Silkin Ün ise şuan Gelecek Partisi'nde Kültür ve Sanat Politikalarında Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıdır. 

MİLLİ GAZETE