Almanya'dan çarpıcı rapor: Türk ilticacılarda suç oranı yüzde 25 arttı
Almanya Federal Kriminal Dairesi verilerine göre, 2024 yılında göçmen suçları genel olarak azalırken, Türkiye'den gelen sığınmacıların karıştığı suç oranlarında rekor artış görüldü.
ŞEHİTLER ÖLMEZ / BERLİN, ALMANYA — 10 ARALIK 2025
Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA) tarafından yayımlanan "Göç Bağlamında Suç" başlıklı 2024 raporu, iltica başvurusu yapan Türk vatandaşlarıyla ilgili dikkat çekici veriler ortaya koydu. Rapora göre, genel göçmen suçlarında düşüş yaşanmasına rağmen, Türk sığınmacıların karıştığı suçlarda yüzde 25,8 oranında artış kaydedildi.
BKA verilerine göre, 2024 yılında "suç şüphelisi göçmen" sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 azalarak 172 bin 203'e geriledi. Ancak bu genel düşüş eğiliminin aksine, Türkiye'den gelenlerin suç oranlarındaki yükseliş dikkat çekti.
En yüksek artış Türk vatandaşlarında
İltica etmek için Almanya'ya gelenler arasında en çok suç işleyen gruplar sırasıyla Suriye, Ukrayna, Afganistan, Irak ve Türkiye vatandaşları oldu. Ancak suç oranlarındaki "göreceli artış" bakımından Türk vatandaşları listenin başında yer aldı.
2024 yılında Almanya'da iltica talebiyle bulunan Türk vatandaşı sayısı 148 bin 535'e yükselirken, bu gruptaki suç işleme oranında bir önceki yıla göre yüzde 25,8'lik bir artış görüldü.
Cinsel suçlar ve hırsızlıkta rekor artış
Raporda suç türlerine göre yapılan analizde şu çarpıcı detaylar yer aldı:
-
Cinsel Suçlar: Cinsel özgürlüğe karşı işlenen suçlarda Suriyeliler sayıca ilk sırada olsa da, oransal artışta Türk vatandaşları öne çıktı. Türk sığınmacıların bu kategorideki suç oranı yüzde 53 arttı.
-
Hırsızlık: Genel sığınmacı grubunda hırsızlık suçları yüzde 5,8 azalırken, Türkiye'den gelenlerde yüzde 47,1 oranında artış yaşandı.
-
Kişisel Özgürlüğe Karşı Suçlar: Kaba kuvvet ve kişisel özgürlüğü kısıtlayıcı suçlarda Türk şüphelilerde yüzde 39,3 artış tespit edildi.
Organize suçlarda dördüncü sıra
BKA raporu, organize suçlar kapsamında da sığınmacıların durumunu mercek altına aldı. Organize suçlara karışan göçmen şüphelilerin oranı yüzde 13'ü bulurken, bunların yarıya yakınının uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olduğu belirtildi.
Organize suç şüphelileri sıralamasında Türk vatandaşları; Suriye, Arnavutluk ve Lübnan'ın ardından dördüncü sırada yer aldı.













