Amazon Kabilesinden New York Times’a 180 Milyon Dolarlık Hakaret Davası

Amazon’daki Marubo kabilesi, porno bağımlılığı iddialarıyla dünya medyasının hedefi haline geldiği gerekçesiyle New York Times’a 180 milyon dolarlık dava açtı. Dava, medya etiği ve kültürel temsil tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Amazon Kabilesinden New York Times’a 180 Milyon Dolarlık Hakaret Davası

Amazon Kabilesinden New York Times’a 180 Milyon Dolarlık Hakaret Davası

ŞEHİTLER ÖLMEZ / TÜRKİYE

"Porno Bağımlısı" İddiası Dünya Basınında Fırtına Yarattı

Brezilya Amazonu’nda yaşayan yaklaşık 2 bin kişilik Marubo kabilesi, New York Times’a karşı tarihi bir dava açtı. Kabile üyeleri, NYT’nin yüksek hızlı internet erişimi sonrası toplumda görülen bazı değişimleri konu alan haberinde, kendilerini "pornografi bağımlısı" olarak yaftaladığını ve tüm dünyaya alay konusu ettirdiğini ileri sürerek 180 milyon dolarlık tazminat talep etti.

Dava yalnızca NYT’ye değil; haberi sansasyonel şekilde yeniden yayımlayan TMZ ve Yahoo gibi medya kuruluşlarını da hedef alıyor. Marubo temsilcileri, yapılan haberlerin hem kabile kültürünü karaladığını hem de özellikle gençlerini aşağılayıcı biçimde tasvir ettiğini belirtiyor.

Starlink Geldi, Skandal Başladı

Davaya konu olan haber, Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin uydu internet servisi Starlink’in Marubo bölgesine ulaşmasından yalnızca 9 ay sonra yayımlandı. NYT, internetle tanışan Marubo gençlerinin "şiddet içeren video oyunları", "sosyal medya bağımlılığı" ve "pornografi içeriklerine erişim" gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını öne sürdü.

Haberde, bir toplum liderinin pornografiye karşı duyduğu rahatsızlık aktarılırken, genç erkeklerin “daha saldırgan cinsel davranışlar” sergilemeye başladığı ifade ediliyordu. NYT, bu içerikleri aktarırken Marubo üyelerinden hiçbirinin doğrudan “porno bağımlısı” olarak tanımlanmadığını savunsa da, haberde kullanılan dil dünya basınında farklı başlıklarla yankı buldu.

“İnternetle Tanışınca Porno Bağımlısı Oldular” Manşetleri

NYT’nin haberinden sonra dünya genelinde 100’den fazla haber sitesi “Amazon kabilesi internetle tanışınca porno bağımlısı oldu” başlığına benzer içerikler paylaştı. Özellikle TMZ gibi eğlence medyasının kullandığı başlıklar, kabileyi internet nedeniyle ahlaki çöküş yaşayan egzotik bir figüre dönüştürdü.

TMZ'nin yayımladığı bir videoda, Marubo halkına Starlink cihazlarını dağıtan insan hakları savunucusu Flora Dutra ve kabile üyeleri gösterildi. Videonun, “pornografik içeriklerin dağıtımıyla ilişkilendirilmesi” büyük tepki çekti. Dutra, bu yayınların kendilerine "aşağılanma, taciz ve güvenlik riski" yaşattığını belirtti.

NYT Kendini Nasıl Savunuyor?

New York Times, yayımladığı takip haberinde orijinal metnin yanlış yorumlandığını savundu. Gazetenin bir sözcüsü, “Bu yazı, teknolojiyle ilk defa tanışan bir yerli toplumda yaşanan karmaşık dönüşümü, duyarlı bir dille ele almıştır” açıklamasında bulundu.

Ancak kabile lideri Enoque Marubo ve davaya dahil olan diğer temsilciler, NYT’nin asıl sorumluluğunun bu küresel medya etkisini öngörmek ve içeriklerinin nasıl yeniden üretileceğini hesap etmek olduğunu savunuyor.

Dijital Erişim Mi, Dijital Sömürü Mü?

Olay, internetin gelişmemiş bölgelerdeki topluluklara erişimi sağlarken aynı zamanda nasıl medyatik ve kültürel sömürüye kapı araladığını gözler önüne seriyor. Marubo örneği, dijital çağda habercilik etiği ve kültürel temsiliyet sorularını yeniden gündeme getiriyor.

“İnternet, iletişim kurmak ve bilgiye ulaşmak için bir araç olabilir. Ancak bu araç, toplumları aşağılayan, kültürleri karalayan, onları magazinleştiren içeriklerle birleştiğinde artık bir ‘hak’ değil, bir ‘tehdit’ halini alır,” diyor Marubo’nun hukuk danışmanları.

Sonuç: Söz Hakkı Olmayanların Adalet Arayışı

Amazon’un kalbinden yükselen bu dava, yalnızca bir kabileyi değil, dijital çağda söz hakkı olmayan binlerce topluluğu ilgilendiriyor. New York Times gibi medya devlerinin sorumluluğu, yalnızca bilgi vermek değil; temsil ettikleri insanların onurunu da korumaktır.

Dava süreci devam ederken dünya basını, Marubo’nun açtığı bu tarihi davayı yakından takip ediyor. Ve bu kez sadece bir medya davası değil; modern dünyanın kültürlere bakışı da yargılanıyor.

www.sehitlerolmez.com