CANLI BLOG: Ukrayna'ya Saldırı 10'uncu Gününde

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Ankara'da

CANLI BLOG: Ukrayna'ya Saldırı 10'uncu Gününde

CANLI BLOG: Ukrayna'ya Saldırı 10'uncu Gününde

Birleşmiş Milletler, 24 Şubat tarihinde Rus birliklerinin Ukrayna’yı işgal etmesinden bugüne ülkede en az 351 sivilin öldürüldüğünü bildirdi. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını savaş ilanına benzetti
23:32

“Savaşın Küresel Ekonomiye Etkisi Ağır Olacak”

Uluslararası Para Fonu (IMF) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 1,4 milyar dolarlık acil finansman talebini gelecek hafta onaylanmak üzere yönetim kurulunda gündeme gelmesinin beklendiğini duyurdu.

IMF, Ukrayna’nın komşusu Moldova'daki yetkililerle de ülkeye finansman seçenekleri hakkında görüşmelerde bulunulduğunu bildirdi.

IMF yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşın halihazırda enerji ve tahıl fiyatlarını yükselttiğini söyledi. Ukrayna’daki savaşın komşu ülkelere 1 milyondan fazla mülteci akışına sebep olduğunu hatırlatan IMF, Rusya'ya da benzeri görülmemiş yaptırımları tetiklediğini belirtti.

Haberin devamı için tıklayın.

23:26

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Ankara'da

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Ankara’da Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile görüştü. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Önal ve Sherman'ın ikili ilişkiler, Ukrayna ve bölgesel meseleleri ele aldığı kaydedildi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin sürdürülebilir ve kurumsallaşmış bir diyalog yoluyla derinleştirilmesine yönelik ortak iradenin teyit edildiği belirtilen açıklamada, ‘’Bazı konularda devam eden görüş ayrılıklarına rağmen, Türkiye ve ABD’nin, ekonomik ve ticari ilişkiler, terörizmle mücadele, askeri/savunma işbirliği dahil geniş bir olumlu gündeme sahip olduğunun altı çizilmiştir" ifadeleri yer aldı.

'’Bu bağlamda, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başkan Biden arasında mutabık kalındığı üzere, iki ülke arasında stratejik bir diyalog mekanizmasının hayata geçirilmesini teminen önümüzdeki dönemde atılacak somut adımlar istişare edilmiştir’’ denilen açıklamada, Ukrayna konusunda, Rusya’nın bu ülkeye karşı saldırısını Türkiye’nin reddettiği ve bu kabul edilemez saldırının durdurulması çağrıda bulunduğunun da teyit edildiği kaydedildi.

Haberin devamı için tıklayın.

21:48

“Ukrayna’da 350’den Fazla Sivil Hayatını Kaybetti”

Birleşmiş Milletler gözlem heyeti Cumartesi günü, 24 Şubat tarihinde Rus birliklerinin Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ülkede en az 351 sivilin öldürüldüğünü ve 707 kişinin de yaralandığını bildirdi. Heyetin yaptığı açıklamaya göre gerçek sayı ise muhtemelen “kayda değer ölçüde daha yüksek.”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden gözlemcilerin açıklamasına göre, sivil kayıpların çoğuna, ağır topçu ve çok namlulu roketatarlar ile füze ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahlar neden oldu.

Açıklamada, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, özellikle hükümet kontrolundaki bölgeden ve özellikle son günlerde yoğun çatışmaların devam ettiği bazı yerlerden bilgi alınırken yaşanan gecikmeler ve birçok raporun hala doğrulanmayı beklemesi nedeniyle gerçek rakamların oldukça yüksek olduğunu düşünüyor” ifadeleri kullanıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rus güçlerini çevreleyerek güvenli bir tahliye koridoru açma girişimlerinin sürdüğü Volnovakha kasabasında iddia edilen yüzlerce sivil ölümlerinin ise henüz teyit edilmediğini belirtti.

20:58

Zelenski ABD Kongre Üyelerinden Yardım İstedi

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Cumartesi günü ABD Kongresi üyeleriyle yaptığı görüntülü görüşme sırasında Rus işgalcilerle savaşması için "çaresizce" uçak talebinde bulunduğunu söyledi.

Schumer, Ukrayna liderinin video görüşmesi sırasında "Avrupa ülkelerine Ukrayna'ya Rus yapımı uçaklar sağlamaları için çaresiz bir yalvarışta bulunduğunu" söyledi.

Demokratların kontrolundaki ABD Kongresi'nde, Rusya'nın 24 Şubat’taki işgalinin ardından Ukrayna'ya 10 milyar dolarlık acil askeri ve insani yardım içn her iki partiden de güçlü destek var.

Zelenski defalarca Batı'dan Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge uygulamasını istedi; ancak ABD ve NATO müttefikleri Moskova ile doğrudan karşı karşıya gelme korkusuyla bu çağrıları reddetti. Haberin devamı için tıklayın

VOA