Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

İsrail Başbakanı Bennet, arabuluculuk önerisiyle Moskova'ya gitti; Putin ile görüştü

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

05.03.2022 20:02

İsrail Başbakanı Bennet, arabuluculuk önerisiyle Moskova'ya gitti; Putin ile görüştü

İsrail Başbakanı Naftali Bennet, Moskova'ya bir ziyarette bulunarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İsrail Başbakanlık sözcüsü, bugün gerçekleşen görüşmede Ukrayna'daki gelişmelerin ele alındığını bildirdi. 

Başbakanlık açıklamasında, 'İsrail'in Moskova yönetimine Ukrayna ile çatışmalar konusunda arabuluculuk teklifinde bulunduğu' bilgisini paylaştı. 

05.03.2022 19:55

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Trudeau ile Ukrayna'yı görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dahil bölgesel meseleler ve son gelişmeler ele alındı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'la telefonda görüştü

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefon görüşmesi yaptı. Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmede, Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov telefonda görüştü.

Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

05.03.2022 19:03

Uluslararası medya kuruluşları Rusya'daki faaliyetlerini askıya alıyor

Putin'in Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından, BBC, CNN, ZDF ve Bloomberg gibi çok sayıda Batılı medya kuruluşu Rusya'daki faaliyetlerini askıya alma kararı aldı.

ABD, Kanada, Almanya ve İngiltere'deki çok sayıda uluslararası medya kuruluşu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'dan geçen ve savaşa ilişkin sahte haber yayanlara hapis cezası öngören kararnameyi imzalamasının ardından, Rusya'daki çalışmalarını durduracağını açıkladı.

Rusya'daki yayınlarını dün askıya aldığını açıklayan İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin İcra Kurulu Başkanı Tim Davies, Rusya'nın söz konusu kararının, bağımsız gazetecilik sürecini suç haline getirdiğini belirtti.

Davies, "Bu istenmeyen gelişmenin tüm sonuçlarını değerlendirirken, bize tüm BBC muhabirlerinin ve Rusya'daki destek personelinin çalışmalarını geçici olarak askıya almaktan başka seçenek bırakmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD merkezli yayın kuruluşu CNN'den yapılan yazılı açıklamada, "CNN, durum değerlendirmesi yaparken ve gelecekteki adımları konusunda çalışırken, Rusya'daki yayınlarını durduracaktır." ifadesi kullanıldı.

Bu durum, Rusya'da normal gazetecilik yapmamızı imkansız hale getiriyor

-  John Micklethwait

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait yaptığı açıklamada, büyük bir üzüntüyle Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını belirtti.

Putin'in imzaladığı düzenlemenin "bağımsız gazetecileri içeri atmak için" tasarlandığını belirten Micklethwait, "Bu durum, Rusya'da normal gazetecilik yapmamızı imkansız hale getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kanada'nın resmi yayın kuruluşu CBC, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili bağımsız haberciliği suç sayan yeni yasadan "oldukça endişe" duyulduğu açıklamasını yaptı.

CBC'nin açıklamasında "Bu durum ışığında ve Rusya'daki gazetecilerimize ve çalışanlarımıza yönelik risk endişesi nedeniyle bu mevzuat netlik kazanırken Rusya'daki haberciliğimizi geçici olarak askıya aldık. Gazetecilerimiz olayların tüm unsurlarını Kanadalılara ve dünyanın dört bir yanındaki insanlara ulaştırmak için hayati bir iş yapıyor. Profesyonelliklerinden ve kararlılıklarından gurur duyuyoruz ve çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

Almanya kamu yayın kuruluşları ARD ve ZDF de Rusya'da Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemenin ardından Moskova ofisinden yayınlarını durdurdu.

ARD ve ZDF’den yapılan açıklamada, Rusya parlamentosunda kabul edilen düzenlemenin sonuçlarının değerlendirildiği ve Moskova ofisinden yayınların şimdilik askıya alındığı belirtildi.

Savaşa ilişkin "sahte haberlere" hapis cezası

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya -Ukrayna savaşına ilişkin sahte haber yayanlara hapis cezası öngören kararnameyi imzalamıştı.

Kasıtlı sahte haber yayanlara 10 yıl hapis cezası verilmesinin onaylandığı kararnameyle söz konusu haberlerin "önemli sonuçlar" yaratması halinde ceza süresi 15 yıla kadar çıkabilecek.

05.03.2022 17:11

Putin: Uçuşa yasak bölge ilan eden ülke, çatışmada doğrudan taraf olur

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir ülkeden uçuşa yasak bölge ilanı girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirterek, "Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir." ifadesini kullandı.

    Putin, televizyondan yayınlanan son konuşmasında Rusya'da sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulama planları olmadığını söyledi.

    Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını dile getiren Putin ,ayrıca başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirtti, "Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir." dedi.

    05.03.2022 17:03

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü.

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve son gelişmeler ele alındı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barışın yeniden tesisi için ellerinden gelen tüm çabaları sürdüreceklerini kaydetti.

    05.03.2022 16:45

    Blinken: NATO müttefikleri hiç olmadığı kadar yoğun iş birliği içinde

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesi, NATO müttefikleri ve Polonya arasında hiç olmadığı kadar yoğun bir iş birliği olduğunu belirterek, "(ABD Başkanı Joe) Biden'ın dediği gibi, NATO topraklarının her karışını savunacağız." dedi

    Blinken, Polonya'nın Rzeszow şehrinde Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'yla ortak basın toplantısı düzenledi.

    Blinken, burada yaptığı konuşmada, Polonya'nın Ukrayna'ya güvenlik yardımlarını kolaylaştırmak için çok şey yaptığının altını çizerek, "NATO müttefikleri, Polonya ile ABD arasında yoğun bir iş birliği var ve hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söylemek yerinde olacak." ifadesini kullandı.

    ABD'nin, 30 Ocak'tan bu yana Polonya'da konuşlandırdığı askeri personel sayısını 2 katından fazla artırdığına işaret eden Blinken, "(ABD Başkanı Joe) Biden'ın dediği gibi, NATO topraklarının her karışını savunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

    Blinken, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bugün itibarıyla yüz binlerce kişinin Ukrayna'dan Polonya'ya geçerek, şiddetten kaçmak zorunda kaldığını dile getirdi.

    ABD yönetiminin, Ukrayna'yı terk etmek zorunda kalan mültecileri desteklediği ve ilerleyen günlerde de insani desteğe devam edeceğinin altını çizen Blinken, öte yandan, Polonya'daki ve bölgedeki ABD büyükelçilikleri ve konsolosluklarının da Ukrayna'dan ayrılan ABD vatandaşlarına yardımcı olmayı sürdürdüğüne işaret etti.

    Blinken, "Bu kriz anında, milyonlarca Ukraynalı için ve Avrupa'nın güvenliği tehlikedeyken Ukrayna'dan ayrılan Amerikalılara yardım etmek için Romanya, Macaristan, Slovakya ve Moldova'da sınırın yakınında konuşlanmış destek ekiplerimiz de var." dedi.

    05.03.2022 14:54

    Ukrayna'dan Polonya'ya son 24 saatte 100 binin üzerinde kişi sığındı

    Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna'dan Polonya'ya son 24 saatte 106 bin kişi geçti.

    Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Pawel Bossernaker, son 24 saatte 106 bin kişinin Ukrayna'dan Polonya'ya geldiğini, bunun son 10 gündeki en yüksek sayı olduğunu belirtti.

    Bossernaker, savaş nedeniyle Ukrayna'dan Polonya'ya toplam 800 bin kişinin geçtiğini belirterek "Şu anda Polonya-Ukrayna sınırında 30 kabul noktası oluşturduk. Ayrıca yerel yönetimler tarafından oluşturulan küçük kabul noktaları da bulunuyor." dedi.

    Polonya makamları ayrıca Polonya'nın 27 noktasında Ukraynalıların yardımlarla ilgili bilgi alabilecekleri merkezler kurulduğunu bildirdi.

    05.03.2022 14:52

    ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ukrayna Rusya'ya karşı savaşı kazanabilir

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanabileceğini söyledi.

    Rusya-Ukrayna savaşında son durumu değerlendiren Blinken, çatışmaların daha ne kadar süreceğini bilemediğini fakat 'Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanacağına ikna olduğunu' dile getirdi.

    Blinken, Ukrayna halkının direnişini takdir ederken, "Eğer Rusya'nın amacı hükümeti yıkmak ve kendi kukla rejimini kurmaksa bunu bir şekilde 45 milyon Ukraynalı reddedecektir." ifadesini kullandı.

    Savaşın Rusların planladığı gibi gitmediğine işaret eden Blinken, uluslararası toplumun Ukrayna'ya yardım edebilmek için elinden gelen her şeyi yaparak, Rusya'nın başlattığı savaşı sonlandırmak için baskı uyguladığını kaydetti.

    05.03.2022 17:33

    Rusya'nın Ukrayna işgalinde 10. gün: Verilerle savaşın bilançosu 

    • Ukrayna: Savaşta 10 binden fazla Rus askeri öldü
    • Rusya: Ukrayna'da 2037 askeri altyapı tesisinin imha edildi
    • Ukrayna: Rus işgalinde şu ana kadar 2 bin sivil can kaybı
    • BM: Ukrayna'da ölü ve yaralı sayısı 1000'i geçti

    Detaylar haberimizde

    05.03.2022 13:16

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın (Pazar) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşeceğini bildirdi. 

    Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, görüşmede Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin Türkiye'de olabileceğini söyleceğini aktardı.

    EURO NEWS