Dorukhan Büyükışık cinayeti: Polislerin dosyası ana davayla birleşti

İzmir'de Dorukhan Büyükışık'ın ölümüyle ilgili yargılanan 8 polisin dosyası, "kasten adam öldürmek" davasıyla birleştirildi. Sanıklar artık inşaat çalışanlarıyla birlikte yargılanacak.

Dorukhan Büyükışık cinayeti: Polislerin dosyası ana davayla birleşti

ŞEHİTLER ÖLMEZ / İZMİR, TÜRKİYE

İzmir’in Narlıdere ilçesinde 2018 yılında bir inşaat şantiyesinde cansız bedeni bulunan Dorukhan Büyükışık cinayetine ilişkin yargı sürecinde, sanık sekiz polis memurunun dosyasının ana cinayet davasıyla birleştirilmesine karar verildi.

İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan bu kritik kararla birlikte, daha önce sadece "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla yargılanan emniyet mensupları, artık İzmir 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki "kasten adam öldürmek" davası kapsamında inşaat çalışanlarıyla birlikte hakim karşısına çıkacak. Mahkeme, delillerin karartılması ve faillerin tespitinin engellenmesi iddialarını "usul ekonomisi" ve olay bütünlüğü açısından tek bir dosyada birleştirmeyi uygun buldu.

Sekiz polis hakkında ağır suçlamalar

Gazeteci Tolga Şardan'ın aktardığı bilgilere göre, birleştirilen dosyada yer alan sanık polisler arasında dönemin karakol amirleri, komiser yardımcıları ve olay yeri inceleme ekipleri bulunuyor. İddianamede yer alan bilgilere göre; Emniyet Müdürü İsmail Köksal ve Eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Vurucu, savcılık talimatına rağmen güvenlik kamerası kayıtlarını tam olarak izlememek ve tahkikat dosyasına eklememekle suçlanıyor.

Olay yeri inceleme ekiplerinde görevli Komiser Atakan Kaçar ve Deniz Aşıcı’nın ise Dorukhan Büyükışık’ın aracında parmak izi ve biyolojik svap çalışması yapmadıkları, olay yerindeki sigara izmaritlerini muhafaza altına almadıkları iddia ediliyor. Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nın raporları, olay yerinde çekilen fotoğrafların tekniğine uygun olmadığını ve delil niteliği taşıyabilecek izlerin mukayeseye elverişsiz hale getirildiğini ortaya koydu.

Mahkeme: Delillerin toplanması engellendi

Dosyaları birleştiren İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında sanık polislerin olay yerinde olduğunu ve talimatlara aykırı hareket ederek faillerin zamanında tespit edilmesini zorlaştırdıklarını vurguladı. Kararda, "Kasten ölümün tespit edilmesi halinde, ölüme neden olduğu iddia edilen kişiler ile talimatlara uygun delil toplamayarak faillerin tespit edilmesini sağlamayan kişilerin aynı dosyada yargılanması faydalı olacaktır" denildi. Sanık avukatlarının birleştirme kararına yaptığı itirazlar İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kesin olarak reddedildi.

Baba Ethem Büyükışık: Mücadele devam ediyor

Oğlunun katillerini bulmak için yedi yıldır hukuk mücadelesi veren emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık, gelinen noktadan memnun olduğunu ancak sürecin henüz tamamlanmadığını belirtti. Büyükışık, "İnşaat firması sahipleri ve çalışanları hakkında verilen takipsizlik kararlarına itiraz ettik. Olay yerinde olduklarına dair yeni fotoğraflar sunduk. Sahte adli tıp raporu verenler ve dosyayı saptıran savcıların da peşini bırakmayacağım" dedi.

2018 yılında "intihar" denilerek kapatılmaya çalışılan dosya, Büyükışık ailesinin çabalarıyla "kasten adam öldürme" davasına dönüşürken, önümüzdeki günlerde Adli Tıp ve savcılık ayağında yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

www.sehitlerolmez.com