Gürcistan’da Şiddetli Protestolar

"Rus tipi" yasa

Gürcistan’da Şiddetli Protestolar

Gürcistan’da Şiddetli Protestolar

Gürcistan’da, basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplumu baskı altına alacağı gerekçesiyle karşı çıkılan yasa tasarısının dün parlamentoda onaylanması, başkent Tiflis’te protestolara neden oldu.

Parlamento binası önünde dün gece toplanan ve ellerinde Avrupa Birliği bayrakları taşıyan binlerce protestocuyu dağıtmak için polis, tazyikli su ve biber gazı kullandı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı gösterilerde 66 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Masasına gelmesi halinde yasa tasarısını veto edeceğini söyleyen Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili ise protestocuların yanında olduğunu söyledi.

Resmi bir ziyaret için bulunduğu ABD’de kaydedilen konuşmasında Zourabiçvili, halka seslenerek, "Sizler özgür bir Gürcistan'ı, geleceğini Batı'da gören ve kimsenin bu geleceği elinden almasına izin vermeyecek bir Gürcistan'ı temsil ediyorsunuz" dedi.

"Rus tipi" yasa

Dün akşamki gösterilere katılan ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile diğer muhalefet partilerinin liderleri, söz konusu yasanın demokrasi karşıtı olduğunu savunuyor. Gürcistan Başbakanı Giorgi Garibaşvili ise, “AB ve küresel standartlara uygun olduğunu” iddia ettiği yasaya destek veriyor.

Göstericiler ve gösteriye katılan muhalefet partilerinin temsilcileri, dün parlamentoda çoğunluğun oyunu alan yasa tasarısının, Rusya’daki 2012 tarihli "Yabancı Ajanlar Hakkındaki Yasaya” benzediğine dikkat çekiyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir protestocu, “Hepimiz bunun bir Rus yasası olduğunu biliyoruz. Eski Sovyetler Birliği'nin bir parçası olmak istemiyoruz, Avrupa Birliği'nin bir parçası olmak istiyoruz, Batı yanlısı olmak istiyoruz" dedi.

ABD ve AB'den tepki

Fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan sivil toplum kuruluşları (STK) ve bağımsız medyanın kendilerini “yabancı ajan” olarak beyan etmelerini zorunlu kılan, aksi takdire para cezasına çarptırılmalarını düzenleyen yasa, Batılı ülkelerin tepkisini çekiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dün yaptığı açıklamada, ülkesinin "Gürcistan halkının isteklerinin merkezinde yer alan bazı haklara darbe vuracak" bir yasadan derin endişe ve rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Gürcistan'ın adaylık başvurusunu değerlendiren Avrupa Birliği’nden de tepki geldi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yasanın "AB değerleri ve standartlarıyla uyumsuz olduğunu" dile getirdi.

Moskova'nın 1990'larda Gürcistan'dan ayrılan Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki ayrılıkçıları desteklemesi nedeniyle, Rusya pek çok Gürcü tarafından “düşman” olarak görülüyor.

Gürcistan'daki muhalefet partilerinin, bugün de yeni protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor.

Gürcistan Parlamentosu'nda, yasa tasarısının 3 ve 6 Mart tarihlerindeki görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında hararetli tartışmalar yaşanmış ve kavga çıkmıştı.

VOA