Kuzey Makedonya'da nüfus sayımı yapılıyor: Türklere karşı inkar politikası son bulacak mı?

KUZEY MAKEDONYA’DA TÜRKLERİN DURUMU

Kuzey Makedonya'da nüfus sayımı yapılıyor: Türklere karşı inkar politikası son bulacak mı?

Kuzey Makedonya'da nüfus sayımı yapılıyor: Türklere karşı inkar politikası son bulacak mı?

Ömer Cihad Kaya

Kuzey Makedonya’da Kovid-19 pandemisi nedeniyle 1-21 Nisan 2021 tarihleri arasında düzenlenemeyerek ertelen nüfus, hane halkı ve konut sayımı başladı. Sayımın 30 Eylül’e kadar sürmesi beklenirken; nüfus sayımı Türk dünyası için büyük önem taşıyor.

Kuzey Makedonya’da 1-21 Nisan 2021 tarihlerinde yapılması planlanan nüfus sayımı siyasi anlaşma ile eylül ayına ertelenmişti. Ertelenen nüfus sayımı için çalışmalar başladı. Son genel sayımın 2002 ve 2011 yılında gerçekleştiği ülkede, Makedon ve Arnavut kökenlilerin birinci sırada yer aldığı biliniyordu. Ancak, ülkedeki Türklerin nüfusuna dair verilerin gerçeği yansıtmadığı biliniyordu.

KUZEY MAKEDONYA’DA TÜRKLERİN DURUMU

Kuzey Makedonya’da Türkler, 2002 ve 2011’deki nüfus sayımını kabul etmedi. Yaşanan inkar sürecine ilişkin ülkedeki Türk kökenli sivil toplum kuruluşları, Mart 2021’de otak bir çalıştaya imza attı.

5 Mart 2021’de Kuzey Makedonya Türklerinin nüfus sayımına ilişkin görüşünü ifade eden Sayım Değerlendirme Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi şöyle:

“SİZ TÜRK DEĞİLSİNİZ GİBİ SALDIRI VE İNKAR POLİTİKALARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Söz konusu bildirgeye ilişkin, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin’in SavunmaTR medya servisine verdiği demeç şu şekilde:

“…Deklarasyonda yer alan 8. Madde çok önemli. Bu maddeyi soydaşlarımıza yapılan her türlü asimilasyona karşı –bireysel veya kurumsal olarak siz Türk değilsiniz veya farklı bir etnik kökene sahipsiniz gibi saldırı ve inkar politikaları ile karşılaşılıyor- özellikle ekledik. Kuzey Makedonya Türkleri olarak birlik içerisinde bunlara asla izin vermeyeceğiz. Bahsettiğimiz inkar politikalarına bir örnek verebilirim. 7 Mart tarihinde Ustrumca’dan arkadaşlarımız bize bilgi verdi. Romanların yaşadığı bu bölgede, ‘Siz Türkçe konuşabilirsiniz ancak kendinizi etnik olarak kayıtlara Roman yazdırırsanız sizlere bazı öncelikler ve teşvikler sunacağız, istihdam sağlayacağız’ gibi mağduriyetler üzerinden fayda sağlamak suretiyle insanların zihinlerinin etkilenmeye çalışıldığını öğrendik. Bunu duyunca hemen müdahale ettik ve gidilen yerlere bizzat ben katıldım. Bu yalanlara insanlarımızın kanmaması gerektiğini ifade ettim. Kaldı ki sayım bittikten sonra tüm bu teşvikler birer yalan olarak kalacak. Ben bir siyasî değilim. Ancak ben dahi onu yapacağız, bunu yapacağız desem bana da inanmayın dedim. Çünkü Kuzey Makedonya’da özellikle ekonomik anlamda zaten birçok sıkıntı var. Bunu birden bire çözebilmek zaten mümkün değil. Mesela biz sadece bazı sorunların çözülmesi için lobi oluşturacağımızın, anavatan Türkiye ile gerekli görüşme ve taleplerin gerçekleştirileceğinin sözlerini veriyoruz. Ama bu bütün sorunların birden bire kesin çözüleceği anlamına gelmiyor. Velhasıl kelam bu gibi saldırıları hamdolsun en azından o bölgede püskürttük. Soydaşlarımız da daha çok bilinçlendi ve sahada çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Hatta şöyle söyleyeyim, o mahallede yaklaşık 1.500 Türk kardeşimiz var bizden bir an önce evlerini, balkonlarını donatmak için bayrak istediler. Dolayısıyla tüm bu baskılar aslında soydaşlarımızın şuurlarını daha da diri hale getirdi.”

KUZEY MAKEDONYA’DAKİ NÜFUS SAYIMI İÇİN TÜRKİYE’DEN 1920 KAYIT ALINDI

Kuzey Makedonya Devlet İstatistik Kurumu’nun yayınladığı resmi verilere göre, 5 Nisan Pazartesi günü saat 8:00 itibariyle Türkiye’den 1.920 kişinin kayıt olduğu açıklandı. Devlet İstatistik Kurumu bugün yurtdışından yapılan öz kayıtların ülkelere göre dağılımını açıkladı. Bugün itibariyle kaydolan 182 bin 34 kişinin olduğu ifade edilen belgede, İsviçre’den 59 bin 462 bin, Almanya’dan 41 bin 486, İtalya’dan 26 bin 28, Avusturya’dan 10 bin 618 ve ABD’den 7 bin 729 kişinin kaydolduğu bildirildi.

KUZEY MAKEDONYA’DA SON VERİLERE GÖRE ETNİK NÜFUSUN DAĞILIMI

Son sayım verilerine göre ülkenin nüfusu 2 milyon 22 bin 547 olarak kaydedilirken; Makedonlar nüfusun yüzde 64,18’ini (1 milyon 297 bin 981), Arnavutlar yüzde 25,17’sini (509 bin 83), Türkler yüzde 3,85’ini (77 bin 959), Romanlar yüzde 2,66’sını (53 bin 879), Sırplar yüzde 1,78’ini (35 bin 939), Boşnaklar yüzde 0,84’ünü (17 bin 18), Ulahlar yüzde 0,48’ini (9 bin 695) ve diğerleri yüzde 1,04’ünü (20 bin 993) oluşturuyor.

qha.com.tr