MSB'den Suriye ve SDG açıklaması: Tek devlet ve tek ordu vurgusu

MSB, Suriye hükümeti ve SDG arasındaki entegrasyonun Suriye'nin üniter yapısını ve tek ordu ilkesini güçlendirmesi gerektiğini hatırlatarak başka bir ihtimalin olmadığını belirtti.

MSB'den Suriye ve SDG açıklaması: Tek devlet ve tek ordu vurgusu

AHMET TAŞ / ŞEHİTLER ÖLMEZ

ANKARA, TÜRKİYE —  Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'deki son gelişmelere ilişkin kritik bir açıklama yaparak, Suriye hükümeti ile SDG arasındaki entegrasyon sürecinin Suriye'nin üniter yapısını ve "tek devlet, tek ordu" ilkesini koruması gerektiğini vurguladı. Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, bu şartlar dışında herhangi bir ihtimalin söz konusu olmadığını hatırlatarak, Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda tüm tedbirlerin alındığını belirtti.

Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler (MEBS) Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda Aktürk; terörle mücadeleden NATO tatbikatlarına, hudut güvenliğinden bölgesel diplomasiye kadar geniş bir yelpazede güncel verileri paylaştı.

Suriye'de Üniter Yapı ve Tek Ordu Vurgusu

Bakanlık, Suriye’nin geleceğine dair yürütülen entegrasyon tartışmalarına ilişkin net bir kırmızı çizgi çizdi. Yapılan açıklamada, Suriye hükümeti ve SDG arasındaki sürecin hızla tamamlanmasının beklendiği ifade edilirken, bu sürecin Suriye’nin toprak bütünlüğünü zayıflatacak bir yapıya evrilmesine izin verilmeyeceği mesajı verildi. MSB, "Entegrasyonun Suriye'nin üniter yapısını, tek devlet, tek ordu ilkesini güçlendirecek şekilde gerçekleşmesinden başka bir ihtimalin söz konusu olmadığını hatırlatıyoruz" ifadeleriyle Türkiye'nin stratejik duruşunu yineledi.

Terörle Mücadelede Tünel Hatlarına Ağır Darbe

Tuğamiral Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır ötesindeki operasyonlarına dair güncel istatistikleri paylaştı:

  • Teslim olan teröristler: Hafta içerisinde 10 PKK'lı terörist daha teslim oldu; böylece 1 Ocak'tan bu yana teslim olanların sayısı 35'e ulaştı.

  • Tünel imhaları: Menbic’de tespit edilen tünel hatlarının %94'ü başarıyla imha edildi.

  • Toplam uzunluk: Suriye harekât alanlarında imha edilen toplam tünel uzunluğu 759 kilometreye (Tel Rıfat: 302 km, Menbic: 457 km) ulaştı.

Aktürk, operasyon bölgelerinde mağara, sığınak ve el yapımı patlayıcı (EYP) imha çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini vurguladı.

Hudut Güvenliği: Son Bir Haftada 176 Yakalama

Türkiye’nin sınır güvenliği konusunda alınan tedbirlerin meyvelerini vermeye devam ettiğini belirten Aktürk, hudutlarda yaşanan hareketliliği şu rakamlarla özetledi:

  • Yakalanan şahıslar: Son bir haftada 12'si terör örgütü mensubu olmak üzere 176 kişi yakalandı.

  • Yıllık veriler: 1 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı geçiş teşebbüsünde bulunan 966 kişi yakalanırken, 9 bin 714 kişinin geçişi engellendi.

  • Uyuşturucu operasyonu: Hakkari hudut hattında yapılan arama-tarama faaliyetlerinde 21 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

NATO İttifakı ve TCG Anadolu’da Bayraktar TB-3 Başarısı

Türkiye'nin NATO'ya katılışının 74. yıl dönümüne değinen Aktürk, TSK'nın İttifak içindeki en güvenilir üyelerden biri olduğunu ifade etti. Almanya'da düzenlenen ve NATO'nun 2026 yılındaki en geniş kapsamlı tatbikatı olan Steadfast Dart 2026'ya Türkiye'nin yaklaşık 2 bin personel ile aktif katılım sağladığı bildirildi.

Tatbikatın en dikkat çekici anı ise insansız hava araçları teknolojisinde yaşandı. 14 Şubat'ta TCG Anadolu gemisinde görev yapan Bayraktar TB-3 SİHA, bir NATO tatbikatı kapsamında ilk kez gemi konuşlu olarak kalkış gerçekleştirdi. TB-3, deniz üzerindeki hedefi iki adet Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L) ile tam isabetle vurarak Türkiye’nin stratejik intikal ve harekat kabiliyetini dünyaya sergiledi.

Bölgesel Krizler: İsrail ve Doğu Akdeniz

Aktürk, İsrail hükümetinin Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerini genişletme kararını "uluslararası hukukun açık ihlali ve hükümsüz" olarak nitelendirdi. İsrail’in barış sürecine zarar verdiğini belirten Sözcü, uluslararası toplumu kararlı bir duruş sergilemeye davet etti.

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere de değinen MSB, Yunanistan ile ABD’li Chevron şirketi arasındaki anlaşmayı eleştirdi. Yunanistan'ın Girit'in güneyindeki hidrokarbon faaliyetlerinin uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine aykırı olduğu, ayrıca Libya ile Türkiye arasındaki 2019 tarihli mutabakatı ihlal ettiği belirtildi. Türkiye’nin bu konuda Libya makamlarına gerekli desteği sağlamaya devam edeceği vurgulandı.

Somali ve Savunma İş Birlikleri

TSK’nın Somali’deki varlığının etkin caydırıcılığını sürdürdüğünü ifade eden Aktürk, bölgedeki uzay limanı ve test atış alanının emniyetinin sağlanması gibi stratejik görevlerin devam ettiğini söyledi. Ayrıca, Eurofighter Typhoon tedarik projesi kapsamında personelin eğitimi için 24-27 Şubat tarihlerinde Birleşik Krallık’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.

Toplantı sonunda, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in 25 Şubat’ta Ankara’da gaziler ve şehit aileleriyle bir iftar yemeğinde bir araya geleceği duyuruldu.

www.sehitlerolmez.com