‘Pelikan’la anılan derneğe ‘kamu yararı’ statüsü

Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi'ne 'kamu yararına dernek' statüsü verildi.

‘Pelikan’la anılan derneğe ‘kamu yararı’ statüsü

‘Pelikan’la anılan derneğe ‘kamu yararı’ statüsü

Kamuoyunda 'Pelikan Grubu' olarak bilinen oluşumla ilişkilendirilen Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi'ne 'kamu yararına dernek' statüsü verildi.

 Kamuoyunda 'Pelikan grubu' olarak bilinen oluşumla ilişkilendirilen ve istifa eden eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından desteklendiği ileri sürülen Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi'ne 'kamu yararına' dernek statüsü verildi.

Kuzguncuk’taki bir yalıda faaliyetlerini sürdüren dernek, kararı sosyal medya hesabından kutladı:

“5. yılımıza ‘Kamu Yararına Dernek’ statüsü kazanarak girdik. Ülkemiz için çalışmaya ve Türkiye’ye hizmet etmeye devam edeceğiz”

"KAMU YARARINA DERNEK" NE DEMEK?

Eski sistemde Bakanlar Kurulu, yeni sistemde Cumhurbaşkanı kararı ile derneklere “kamu yararına dernek” statüsü verilebiliyor.

Bu statü sayesinde söz konusu dernekler, birçok vergiden muaf oluyor. Bir derneğin kamu yararına çalışan dernek sayılabilmesi için en az bir yıldan beri faaliyette bulunması ve faaliyetlerinin topluma yararlı sonuçlar verecek nitelikte olması şartı koşuluyor.

Dernekler Yönetmeliği’nin 49. maddesinin ‘c’ fıkrasına göre ise bu statüyü alabilmek için derneklerin “Amacı ve gerçekleştirdiği faaliyetlerin, üyelerinin dışında yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretecek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak nitelikte olması” gerekiyor.

Kamu yararına çalışan dernekler statüsüne girmeyi başaran STK’lar için vergilerde şu kolaylıklar sağlanıyor:

 KDV istisnası (Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesine göre, kamuya yararlı sayılan derneklerce yapılan Kültür ve Eğitim hizmetleri ile Sosyal Amaçlı mal ve hizmet teslim ve ifaları KDV’de istisnadır).

 Veraset ve intikal vergisi muafiyeti (Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinin (b) fıkrasında belirtilen kamu yararı için ilim, araştırma, kültür, sanat, sağlık, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi amaçları gerçekleştirmek için kurulan derneklere bu nitelikleri devam ettiği sürece yapılacak bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden muaftır).

 Damga vergisi muafiyeti (Damga Vergisi Kanunu’nun 9. maddesi ile damga vergisinden istisna edilen kağıtların belirtildiği Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “V. Kurumlarla ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün 17 numaralı fıkrası uyarınca, genel menfaatlere yararlı dernekler, her türlü işlemlerinde düzenlenen ve damga vergisi kendileri tarafından ödenmesi gereken kağıtlar bakımından damga vergisinden muaftır).

Pelikan, Türkiye'de 1 Mayıs 2016'da Pelikan Dosyası adlı internet sitesinde yayınlanan 'Selam Olsun!' yazısıyla ve Ahmet Davutoğlu'nun görevden ayrılmasıyla sonuçlanan süreçte adlarını duyuran bir grup. Yeni açılmış bir blog sayfasında bulunan, ayrıca Pelikan grubunun varlığını da ortaya çıkaran 'Selam Olsun!' adlı yazıyı; 1 Mayıs 2016'da Cemil Barlas, Merve Taşçı, Atifet Ulusoy, Elif Şahin ve Filiz Gündüz kişisel Twitter hesaplarından paylaşmıştır.

DAVUTOĞLU: ARTIK FİKİRLER ÇARPIŞMIYOR

İstifasının yolunu açan bildiriyle ilgili olarak Ahmet Davutoğlu şunları söylemiştir: "Her birimiz öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki. Artık fikirler çarpışmıyor, kimin ne kadar trolu var ve karşı tarafa ne kadar zarar verebilir? Başbakanlıktan ayrılma süreci esnasında 'Pelikan dosyası' diye bir şey çıktı. Beni birazcık tanıyanlar için her birisi iftira olan şeyler. Peki kim bunu çıkarttı, belli değil. Ben biliyorum da toplum bilmiyor. Kendileri saklandılar. Nice hakaretler yaptılar."

KARAR