Rusya Herson'a Füze Saldırıları Düzenliyor

Ukrayna enerji sistemini ayağa kaldırmaya çalışıyor

Rusya Herson'a Füze Saldırıları Düzenliyor

Rusya Herson'a Füze Saldırıları Düzenliyor

Rusya, iki hafta önce çekildiği Herson'a son iki gündür füze yağdırıyor. Herson'un Ukraynalı Valisi Yaroslav Yanuşeviç, Rusya'nın bombardımanının dün 10 sivili öldürdüğünü ve 54 sivili yaraladığını bildirdi.

Vali, Herson'daki iki mahallenin topçu atışı altında olduğunu kaydetti ve saldırılar yüzünden hastanelerdeki hastaların başka bölgelere nakledildiğini söyledi.

Herson Valisi Telegram'dan yaptığı açıklamada, bazı çocukların güneydeki Mikolayiv kentine gönderildiğini ve psikiyatrik hastaların bir kısmının Karadeniz kıyısındaki Odesa'ya nakledildiğini kaydetti.

Vali, güvenli bölgelere nakledilmek isteyen tüm vatandaşların yetkililerle temas kurmasını istedi. Herson kentinin daha önce 300 bine yakın olan nüfusu 80 bin kişiye düştü.

Bölgedeki askerler, Rus birlikleri Dinyeper Nehri'nin karşısında ilerlerken Herson'un yoğun hava saldırısına maruz kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Onlarca kişinin yaralandığı, yerleşim yerlerini hedef alan saldırılarda ticari binalar yıkıldı, bazıları yandı, sokaklar kül yığınları ve kırık camlarla doldu. Saldırı daha önce savaşta hedef olmayan yerleşim yerlerini de vurdu. Cuma günü kentteki füze saldırısında bir kadının öldüğü belirtildi.

Ukrayna enerji sistemini ayağa kaldırmaya çalışıyor

Rusya'nın Ukrayna'nın enerji ağlarına yönelik hava saldırılarından sonra milyonlarca Ukraynalı bugün de elektrik ve ısınma ihtiyaçlarını gideremedi.

Ukraynalılar, yeni saldırılara karşı su, gıda ve sıcak tutacak giysiler stoklamaları konusunda uyarıldı.

Moskova, Ukrayna'nın temel altyapısına yönelik saldırıların askeri açıdan sorun oluşturmadığını, Kiev'in Rusya'nın taleplerine yanıt vermesi durumunda Ukrayna halkının çektiği sıkıntıların giderilebileceğini kaydediyor.

Ukrayna ise sivillerin hayatını zorlaştıran saldırıları savaş suçu olarak niteliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün gece yaptığı konuşmada, "Beraber dokuz aydır tam kapasiteyle süren savaşa karşı koyduk. Rusya sizi yıkacak bir yol bulamadı, bulamayacak da" dedi.

Rusya'nın Çarşamba günü düzenlediği saldırılar, Ukrayna enerji altyapısına şimdiye kadarki en ağır hasarı verdi.

Ülke çapında hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bu dönemde milyonlarca Ukraynalı aydınlatma, su ve ısınma ihtiyaçlarından yoksun kaldı.

Saldırılardan yaklaşık 48 saat sonra Ukrayna’nın ulusal enerji şirketi Ukrenergo, enerji sisteminin, talebin hala yüzde 30 altında kapasitede olduğunu kaydetti.

Ukrenergo'dan yapılan açıklamada, "Öncelik, tüm bölgelerdeki kritik altyapı tesislerine verildi. Bunlar buhar kazanı tesisleri, doğalgaz dağıtım istasyonları, su tedariki, atık su arıtma tesisleri, kamu elektrik nakil hatları" ifadesi kullanıldı.

Ukrenergo'ya göre Ukrayna kontrolundaki bölgelerde bulunan ve iki gün önceki saldırıların ardından 40 yıl aradan sonra ilk kez kapatılan üç nükleer enerji santralı, şu anda çalışıyor.

Zelenski, konuşmasında ayrıca Rusya'yı, bu ayın başında geri çekildiği güneydeki Herson'u durmaksızın top ateşine tutmakla suçladı. Yerel yetkililer, dünkü Rus saldırısında Herson'da yedi kişinin öldüğünü, 21 kişinin yaralandığını kaydetti.

Ukrayna karanlığa gömüldü

Gece uzaydan bakıldığında Ukrayna'nın karanlıkta kaldığı görüldü.
Rusya, 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinde sivilleri hedef almadığını kaydediyor. Uluslararası insan hakları yetkilileriyse Ukrayna genelindeki sivil altyapıya yönelik saldırıların bu açıklamayla uyuşmadığın belirtiyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Başkanı Volker Turk, yaptığı açıklamada, "Bu saldırılarla milyonlarca insan aşırı sıkıntıya ve korkunç hayat koşullarına sürükleniyor" dedi.

Turk, "Tamamına bakıldığında bu durum, uluslararası insani hukuk açısından ciddi sorunlar yaratıyor" ifadesini kullandı.
Ukrayna'nın savaş suçları soruşturmacılarına yardım eden uluslararası uzman ekipten savcı Nigel Povoas, Rusya'nın saldırılarının "Isınma, su, elektrik ve hastane gibi sivillerin yaşamı için önemi olan altyapıların yok edilmesine odaklandığını" kaydetti.

Povoas, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Her saldırı dalgası, Kremlin'e yönelik suçlamaları güçlendiriyor. Bu saldırıların askeri hedeflerle ilgisi yok. Tam tersine bu saldırılar, Ukrayna halkına diz çöktürmek için özellikle savunmasız insanlar arasında geniş kapsamlı korku ortamı yaratmak, acı çektirmek ve ölüme yol açmak gibi suç niyeti olduğunu yansıtıyor" şeklinde konuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise bugün televizyonda yayınlanan bir toplantıda Rus askerlerinin anneleriyle buluştu. Putin, oğullarının fedakarlıkları için anneleri övdü.

Daha önceden video kaydı yapılan toplantıda Putin'in asker anneleriyle bir masa etrafında toplandığı, toplantıda çay, kek ve meyve ikramının yapıldığı görüldü.

Ukrayna'yı ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin makamından yapılan açıklamada İngiltere'nin Ukrayna'ya milyonlarca sterlin yardım taahhüdünde bulunduğu kaydedildi.

Zelenski'yle görüşen Cleverly, Rusya'nın sivil Ukraynalılar'a, hastanelere ve enerji altyapısına yönelik "acımasız saldırılarını" kınadı.

15 bin kişi kayıp

Merkezi Lahey'de bulunan Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonu'nun Kiev ofisinden bir yetkili, savaş sırasında 15 binden fazla kişinin kaybolduğunu bildirdi.

Komisyonun Avrupa programı direktörü Matthew Holliday, kaç kişinin zorla yerinin değiştirildiğinin, Rusya'da gözaltında tutulduğunun, hayatta olduğunun, aile fertlerinden ayrıldığının ya da öldüğünün ve toplu mezarlara gömüldüğünün bilinmediğini söyledi.

Öte yandan Ukraynalılar bu hafta, Sovyetler Birliği'nin gıda ihracatı yapmak için milyonlarca Ukraynalı'yı açlığa mahkum ettiği, Holodomor olarak adlandırılan dönemin 90'ıncı yıldönümünü anmaya hazırlanıyor.

Alman Federal Meclisi’nin oy çoğunluğuyla Holodomor'u soykırım olarak tanımlaması bekleniyor.

Romanya, Moldova ve İrlanda, bu hafta benzer oylamalar yaptı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, "Ukrayna halkını onurlandırdığı için" Almanya'nın attığı adımı öven bir açıklama yaptı.

Sovyet lider Joseph Stalin, 1932 yılının Kasım ayında, kamulaştırılan Ukrayna çiftliklerindeki tüm tahıl ve besi hayvanlarıyla bir sonraki yıl ekilecek tohumların toplatılması için polisi devreye sokmuştu.

Yale Üniversitesi'nden tarih profesörü Timothy Snyder, milyonlarca Ukraynalı'nın açlık nedeniyle hayatını kaybetmesini "önceden tasarlanan kitlesel cinayet" olarak tanımlıyor.

VOA