Trikupis'i esir alan kahraman: Balabanlı Hasan Ünal
İstiklal Savaşı kahramanı Balabanlı Hasan Ünal, Trikupis’in esir alınmasındaki rolü ve Gazi Meclis’ten aldığı fahri albay unvanıyla tarihe geçti.
ŞEHİTLER ÖLMEZ / MALATYA, TÜRKİYE — 16 ARALIK 2025
Milli Mücadele’nin kritik isimlerinden Balabanlı Hasan (Naili) Ünal, Yunan General Trikupis’in esir alınmasındaki rolü ve Gazi Meclis tarafından kendisine tevdi edilen fahri albaylık unvanıyla anılıyor.
Yazar Nermin Yılmaz Akbalaban tarafından kaleme alınan biyografiye göre, Darende-Balaban doğumlu Ünal, Çanakkale’den İzmir’e uzanan savaş yıllarında üstlendiği görevlerle İstiklal Savaşı tarihine adını yazdırdı.
Köklü bir aile ve Atatürk ile tanışma
1900 yılında Balaban’da doğan Hasan Ünal, babası Urfa Kadısı Mehmet Efendi’yi ve annesini küçük yaşta kaybettikten sonra dedesi İmam Ali Efendi tarafından yetiştirildi. Sivas Valisi Halil Rifat Paşa’nın yeğeni olan Ünal, 19 yaşında Darülfünun Dil Tarih Coğrafya bölümünden mezun oldu.
Ünal, amcası Miralay Ahmet Bey’in şehadeti üzerine taziye ziyaretine gelen Mustafa Kemal Atatürk ile genç yaşta tanışma onuruna erişti. Bu tanışıklık, onun milli bilincinin şekillenmesinde önemli bir yer tuttu.
Cepheden zafere: Trikupis’in esareti
Milli Mücadele’nin başlamasıyla öğretmenlik görevini bırakarak Kuva-i Milliye saflarına katılan Ünal, Fahrettin Altay Paşa’nın komutasındaki kolorduda Süvari Bölük Komutan Vekili olarak görev yaptı. Türk ordusunun İzmir’e girişinde Alsancak’ta asayişi sağlayan birliklerin başında yer aldı.
Hasan Ünal’ın savaş hatıralarındaki en çarpıcı olay, Başkomutanlık Meydan Savaşı sırasında gerçekleşti. Ünal, Yunan Ordusu Başkomutanı General Nikolaos Trikupis’in esir alındığı tarihi anda bizzat orada bulundu. Bu üstün hizmetleri ve cephedeki kahramanlıkları nedeniyle Gazi Meclis tarafından "Fahri Albay" rütbesiyle ödüllendirilen üç kişiden biri oldu.
Tarihe tanıklık eden bir ömür
Savaştan sonra Devlet Demir Yolları’nda Şef Tren Müfettişi olarak görev yapan ve Salihli İmamı Hafız Ali Efendi’nin kızı Rahime Hanım ile evlenen Ünal, altı çocuk sahibi oldu. Hayatı boyunca Balaban’a olan vefasını sürdüren Ünal, memleketine yaptığı ziyaretlerde kurbanlar kestirerek doğduğu topraklarla bağını koparmadı.
Tarihçi Yazar Cemal Kutay’ın eserlerine kaynaklık eden ve yaşadıklarını okullarda, TRT programlarında genç nesillere aktaran Hasan Ünal, 1998 yılında vefat etti. Cenaze töreninde, oğlu Emekli Dz. İk. Kıdemli Albay Kaya Ünal, babasının İstiklal Madalyası’nı göğsünde taşıyarak bu büyük mirası onurlandırdı.













