Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan ile savunma paktı yolunda
Bloomberg’in iddiasına göre Türkiye; Suudi Arabistan ve Pakistan arasındaki nükleer güç ve finansı birleştiren ortak savunma paktına katılmak için ileri düzeyde görüşmeler yürütüyor.
ŞEHİTLER ÖLMEZ / ANKARA, TÜRKİYE
ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg tarafından yayımlanan kapsamlı bir analize göre Türkiye, Suudi Arabistan ve nükleer güç sahibi Pakistan arasında şekillenen yeni bir bölgesel savunma paktına katılmak için girişimlerini hızlandırdı. İleri aşamaya taşındığı belirtilen görüşmelerin, Orta Doğu ve Güney Asya’daki güç dengelerini temelden değiştirebilecek "NATO modeli" bir ortak savunma mimarisi oluşturması bekleniyor.
NATO'nun 5. Maddesi modeli: "Birine saldırı hepsine saldırıdır"
İddiaya göre, Eylül 2025'te Riyad ve İslamabad arasında imzalanan "Stratejik Karşılıklı Savunma Anlaşması" (SMDA), bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılmasını öngörüyor. NATO’nun 5. Maddesi ile benzerlik taşıyan bu pakt, Türkiye’nin katılımıyla küresel bir askeri blok niteliği kazanabilir. Uzmanlar, Ankara’nın bu hamlesini ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO taahhütlerine dair belirsizliklerin sürdüğü bir dönemde, ulusal güvenliği çeşitlendirmek ve caydırıcılığı artırmak adına stratejik bir "B planı" olarak değerlendiriyor.
Güçlerin birleşimi: Finans, nükleer kapasite ve teknoloji
Ankara merkezli düşünce kuruluşu TEPAV’dan stratejist Nihat Ali Özcan’a göre, olası ittifakın üç temel sütunu bulunuyor: Suudi Arabistan’ın finansal gücü, Pakistan’ın nükleer kapasitesi ve balistik füze yetkinliği, Türkiye’nin ise askeri tecrübesi ve gelişmiş savunma sanayisi. Bu iş birliğinin sadece savunma ile sınırlı kalmayıp, Türkiye'nin 5. nesil milli muharip uçağı KAAN programına Suudi Arabistan ve Pakistan'ın da dahil edilmesini kapsayabileceği belirtiliyor.
Bölgesel gerilimlerin gölgesinde yeni dönem
Üçlü pakt görüşmeleri, Pakistan ile Hindistan arasında Mayıs 2025'te yaşanan sınır çatışmaları ve Afganistan sınırındaki güvenlik risklerinin arttığı bir dönemde hız kazandı. Ayrıca bu hamle, bir dönem bölgesel rekabet içinde olan Ankara ve Riyad arasındaki ilişkilerde "altın çağ" olarak nitelendirilen yeni bir dönemi işaret ediyor. Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre taraflar bu hafta Ankara'da ilk kez geniş kapsamlı bir denizcilik toplantısı gerçekleştirerek teknik iş birliğinin ilk somut adımını attı.













