Yakup Moğul yanıtladı: Cezaevinde akraba olmayanla mektuplaşmak yasak

'TUTUKLULAR SAĞLIK HAKKINDAN ‘ÖNCELİKLİ’ YARARLANDIRILIYOR'

Yakup Moğul yanıtladı: Cezaevinde akraba olmayanla mektuplaşmak yasak

HDP sordu, Adalet Bakanı Yardımcısı Yakup Moğul yanıtladı: Cezaevinde akraba olmayanla mektuplaşmak yasak

Van T Tipi Cezaevi’ndeki 13 kadın mahkûmun, HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit aracılığıyla İnsan Hakları İnceleme Komisyonu taşıdığı hak ihlalleri başvurusuna bir yıl sonra yanıt geldi.

ANKARA- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Gülistan Kılıç Koçyiğit’in Van T Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na yaklaşık bir yıl önce yaptığı başvuru incelendi.
Cezaevindeki 13 kadın mahkûm tarafından mektupla iletilen şikâyetler arasında, 'Kürtçe yazılan defterlerin toplatıldığı, 'Kürtçe tercüman yok' gerekçesiyle defterlerin geri verilmediği, dışarıdan kitap almanın yasaklandığı ve pandemi koşullarına uyulmadığı’ gibi sorunlar yer alırken, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verildiğini aktardı.

'TUTUKLULAR SAĞLIK HAKKINDAN ‘ÖNCELİKLİ’ YARARLANDIRILIYOR'

Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yakup Moğul imzalı cevap yazısında şikâyetlere ilişkin yapılan inceleme sonucu paylaşıldı. Mektupta yer alan “Aciliyet arz eden durumlarda dahi revire çıkma taleplerimiz karşılanmıyor, ayda bir şekilde uygulamaya konulan revir hakkımız keyfi olarak engelleniyor” şikâyetine dönük yapılan incelemede şu bilgilere yer verildi:

“Hükümlü ve tutuklarının, özgürlüğünden yoksun olmayan her vatandaşın yararlanabildiği sağlık haklarından ve hizmetlerinden öncelikli olarak yararlandırıldığı, yapılan işlemlerin usul ve yasaya uygun olduğu, muayene ve tedavi kayıtlarına bakıldığında herhangi bir ihmalin söz konusu olmadığı…”

Yine şikâyetler arasında yer alan, “Hükümlü/tutuklulara ait olan defterlerde Kürtçe yazılar olduğu gerekçesiyle el konulduğu, hükümlü/tutukluların kitap bulundurmasının sınırlandırıldığı, dışarıdan kitap alımına izin verilmediği”ne ilişkin duruma da kanun maddeleri ile cevap verildi.

Cevap yazısında, “5275 sayılı Kanun'un 'Kültür ve sanat etkinliklerine katılma, ifade özgürlüğü' başlıklı 60’ıncı maddesinin dördüncü fıkrasında, "Hükümlülerin ifade özgürlüğü çerçevesinde gerçekleştirebilecekleri yayın etkinlikleri, kurumda çalışma esaslarını düzenleyen hükümlere ve bu husustaki koşullara bağlıdır” denildi. “Dışarıdan kitap alımına izin verilmediği” şikâyetine ilişkin de, “Kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü, iki ayda bir kez, ayrıca dini bayram, yılbaşı veya kendi doğum günlerinde dışarıdan gönderilen ve kurum güvenliği tehlikeli olmayan bir hediyeyi kabul etme hakkına sahip” ifadeleri yer aldı. 

CEZAEVİNDE AKRABA OLMAYANLA MEKTUPLAŞMAK YASAK!

Cevap yazısında, “Hükümlü ve tutukluların aynı kurumda bulunan birinci derece yakınları dışındaki tutuklulara mektup göndermelerinin yasaklandığı” şikâyetine ilişkin de şunlar belirtildi:

“İdare ve Gözlem Kurulunun 30.09.2020 tarihli ve 2020/5415 sayılı kararıyla aynı odada kalmayan hükümlü ve tutukluların 3. dereceye kadar yakın akraba olanların haricinde birbirlerine iç mektup göndermelerinin uygun olmayacağına karar verildi.”

“Hükümlü ve tutukluların kurum uygulamalarına yönelik yazdığı şikâyet dilekçelerinin işleme alınmadığı” şikâyetinin de gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, dilekçelerinin gönderildiği, hatta talepte bulunulması halinde dilekçelerin gönderildiğine dair çıkış numarası verildiği belirtildi.

CEZAEVLERİNDE COVID-19 ÖNLEMİ: CEZA İNFAZ KURUMLARINDA HES KODU VAR!

Kadın hükümlü ve tutuklular tarafından mektupta pandemi döneminde çok fazla önlem alınmadığını, dışarı ile temaslı olan memurların sürekli suretle koğuşlara giriş yaparak arama yaptıkları da kaydedildi. Bu iddia da şu şekilde yanıtlandı:

“Kurumlara giriş yapan tüm personel, ziyaretçi ve tutuklu/hükümlülerin korona virüsü açısından hastalık bulgularının olup olmadığına dair gerekli kontroller yapılıyor. Hükümlü ve tutuklu ceza infaz kurumuna girerken ve testi negatif çıksa dahi 14 gün sonra koğuşa verilmeden önce Covid-19 testi yeniden yapılıyor, test sonucuna göre koğuşuna yerleştiriliyor veya ilgili sağlık kuruluşuna yönlendiriliyor. Tüm ceza infaz kurumlarında HES kodu uygulamasına geçildi. 60 yaş üstü veya kronik hastalığı bulunan, PCR testi pozitif çıkan hükümlü ve tutukluların ‘mümkün olduğunca’ hastane ortamında takip edilmeleri için sağlık kuruluşlarıyla koordinasyon sağlanıyor.” 

DUVAR