Putin’in Son Kartı: Avrupa’ya Korku İhraç Etmek ve Rusya’nın Jeopolitik Çöküşü
Ukrayna halkının Çanakkale ruhuyla gösterdiği direniş Rusya’yı durdurdu. Sahada tıkanan Putin, Avrupa’ya korku yaymaya çalışırken arka bahçesi Orta Asya’yı ABD’ye kaptırıyor.
YUSUF İNAN YAZDI...
Putin’in Son Kartı: Avrupa’ya Korku İhraç Etmek ve Rusya’nın Jeopolitik Çöküşü
Rusya’nın Ukrayna işgalindeki stratejik tıkanmışlığını ve sahadaki başarısızlığını analiz ettiğimizde, karşımıza çıkan en temel neden askeri teçhizat eksikliği ya da lojistik hatalar değildir. Asıl neden, sosyolojik ve psikolojik bir kırılmadır: Ukrayna halkının savaşa alışması ve korkuyu yenmesidir.
Ukrayna halkı, savaş korkusunu aştı. Savaşın tam merkezinde, bombaların gölgesinde yaşamaya alıştı. Bu, sıradan bir alışkanlık değil, ölüme meydan okurcasına gösterilen bir dirençtir. Savaşın en şiddetli yaşandığı, cephe hattının en sıcak olduğu bölgelerde bile insanlar evlerini terk etmeyi reddetti. Ukrayna devletinin resmi zorunlu tahliye taleplerini dahi geri çeviren siviller, "Milyonlarca insan ölecekse, ben de evimde öleceğim" diyerek tarihe geçecek bir duruş sergiledi. Rusya’nın attığı füzelerle, siren sesleriyle ve ölüm korkusuyla yaşamayı bir rutin haline getirdiler.
İşte Rusya’nın devasa savaş makinesini durduran asıl güç, bu dirençti.
Tarihsel Bir Dejavu: Çanakkale Ruhu ve Ukrayna
Ölüme meydan okuyan bu direnç, bize tarihsel hafızamızdan çok tanıdık bir sahneyi hatırlatıyor. Yakın tarihte Türk milleti, İstiklal Savaşı’nda ve Çanakkale’de tam olarak bu ruhu sahneye koymuştu. Türkiye, 7 düvelin, dönemin en büyük süper güçlerinin işgaline karşı ölüme meydan okumuştu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" diyerek askerlerine verdiği emir, bu psikolojik üstünlüğün zirvesiydi. Türk askerleri cepheye giderken geri dönmeyi asla düşünmemişlerdi.
Bugün Ukrayna halkı da işte bu ufku yakaladı. Bu ruh halini kıramayan Rusya, Ukrayna topraklarında ilerleyemedi ve stratejik bir batağa saplandı.
Putin’in Yeni Hedefi: Avrupa’nın Konfor Alanı
Cephedeki bu başarısızlığı örtbas etmek isteyen Putin, stratejisini değiştirdi. İlk planı, Ukrayna devleti ve halkı içinde iç karışıklık çıkararak ülkeyi içeriden bölmekti. Ancak görünen o ki, bu plan Rusya için yeterli olmadı. Sahada kıramadığı Ukrayna direncini aşamayan Putin, şimdi rotayı Batı’ya çevirdi: Putin, Ukrayna’nın aştığı o "korku duvarı" ile şimdi Avrupa’yı korkutmayı hedefliyor.
Rahata alışmış, nesillerdir savaş yüzü görmemiş ve konfor alanında yaşayan Avrupa halkları için, savaşın kendi topraklarına sıçrama ihtimali bile büyük bir tedirginlik kaynağı. Putin, Avrupa’nın bu yumuşak karnını, bu korkusunu keşfetmiş durumda. Moskova’nın şu anki stratejisi, Avrupa’yı bu korku ve panik duygusuyla manipüle etmek, kamuoyu baskısı yaratarak Ukrayna’ya yapılan yardımların önünü kesmek.
Rusya’nın Çaresizliği ve İntihar Senaryosu
Ancak Putin’in bu hamlesi, bir güç gösterisinden ziyade Rusya’nın çaresizliğini ifşa ediyor. Rusya, saplandığı Ukrayna bataklığından çıkmak istiyor ama bunu bir gurur meselesi haline getirdiği için geri adım atamıyor. Rusya’nın savaşı Avrupa topraklarına taşıyacağına dair söylemleri ve imaları ise gerçekçi değil.
Savaşı Avrupa ve NATO içine taşımak, Rusya’yı parçalar. Bu, Rusya Federasyonu için bir intihar olur. Putin gibi bir stratejistin bu gerçeği bilmemesi mümkün değildir. Dolayısıyla Avrupa’ya yönelik tehditler, stratejik bir askeri plan değil, psikolojik bir harp taktiğidir.
Putin’in yapabileceği en akılcı ve ciddi strateji, savaşı genişletmek değil, Ukrayna’yı yanına alacak bir adım atmaktır. Rusya’nın Ukrayna’nın topraklarına fiziksel olarak ihtiyacı yoktur; zira savaş öncesinde Ukrayna topraklarının tamamı zaten Rusya’nın nüfuz alanı ve etkisi altındaydı.
Kaybedilenler: Toprak Değil, Bir Millet
Gelinen noktada Rusya, Ukrayna’nın tamamına hükmetmek yerine ülkenin yüzde 10’unu işgal etmekle yetinmek zorunda kaldı. Ancak bu "kazanım"ın bedeli çok ağır oldu. Yüzbinlerce insanını kaybetti. Asırlık Rus devlet stratejilerini çöpe attı. En önemlisi, "Süper Güç" titrini zedeledi ve askeri caydırıcılığını tartışmaya açtı.
Rusya, sadece askeri değil, sosyolojik bir savaşı da kaybetti: Ukrayna halkını kaybetti. Savaş öncesinde Ukrayna halkının önemli bir kısmı Rusya’ya ve Putin’e güveniyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceğine ihtimal dahi vermiyorlardı. İki ülke arasında çok ciddi bir nüfus geçişi, akrabalık bağları vardı. Hala ailelerin yarısı Ukrayna’da, yarısı Rusya’da yaşamaktadır. Ancak Rusya, bu işgalle birlikte Ukrayna’da yaşayan kendi tebasını, Rus kökenli nüfusu da kaybetti. Ukrayna’daki Rus kültürel izleri, ironik bir şekilde bizzat Rusya tarafından silindi.
Eğer Moskova yönetimi bu fotoğrafa bakarak kendini hala başarılı buluyorsa, bu yolda devam edebilir. Ancak bu yolun sonu uçurumdur.
Oval Ofis’teki Zirve: Rusya’nın Kristali Çatladı
Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderleri Beyaz Saray'da
Rusya batı sınırlarında bu krizle boğuşurken, arka bahçesinde tarihi bir jeopolitik deprem yaşanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump; Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderleriyle önce Oval Ofis’te ikili görüşmeler yaptı, ardından bir çalışma yemeğinde buluştu. Rusya’ya rağmen, Rusya’nın tarihsel olarak "arka bahçesi" sayılan ve en güçlü müttefiki olan bu beş Asyalı ülke devlet başkanının Beyaz Saray’da toplanması, Rusya’nın Ukrayna işgali ile kaybettiği hakimiyeti açıkça göstermektedir.
Trump, bu hamlesi ile Rusya Federasyonu’nun etki alanındaki kristali çatlattı. NATO ve Batı ittifakı, artık sadece Avrupa’da değil, Asya’da, Rusya’nın kalbindedir.
Sonuç: Tek Çıkış Yolu
Rusya ve Putin bu strateji ile devam ederse sonuç Moskova için daha vahim olacaktır. Avrupa’yı korkutmaya çalışmak veya savaşı uzatmak Rusya’nın parçalanma riskini artırmaktan başka bir işe yaramaz.
Rusya ve Putin’in önündeki tek rasyonel seçenek; Ukrayna’dan çekilmek, Ukrayna halkının kalbini ve güvenini yeniden kazanacak diplomatik bir hamle yapmak ve bölgesindeki bu büyük kopuşu engellemektir. Aksi takdirde, bölge ülkelerini yeniden kendi eksenine çekmek imkansız hale gelecektir.
Rusya, korku yayarak değil, ancak güven vererek hayatta kalabilir.
YUSUF İNAN / YURTTA SULH CİHANDA SULH
Twitter : @Yusufinan2023
Instagram : yusufinan2023
Instagram : fondinan2016
Email : gundem@sehitlerolmez.com













