Türkiye'nin en erkenci karpuzu salgına rağmen geliyor: Uykularımız kaçardı

‘TARLADA KALMASINDAN KORKTUK’

Türkiye'nin en erkenci karpuzu salgına rağmen geliyor: Uykularımız kaçardı

Sıcakların vurmasıyla narenciyenin dalında yandığı Adana'da rekolte kaybı yaşandı. Karataş ilçesinde yetişen Türkiye'nin en erkenci karpuzunda ise hasat devam ediyor. Üretici pandemi nedeniyle ürününün tarlada kalmamasından ve borçlarını ödeyebilmekten dolayı mutlu olduğunu ifade ediyor.

Armağan Kabaklı

ADANA – Yaklaşık 800 bin ton ile Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan Adana’da karpuz hasadı devam ediyor. Kentin kıyı ilçesi olmasına rağmen turizmde tesisleşmeye gidemeyen Karataş’ta, ekonomi çarklarını küçük çapta yerli turizmin oluşturduğu hareket ile tekne balıkçılığı ve tarım döndürüyor.

‘TARLADA KALMASINDAN KORKTUK’

Üreticiler bu yıl sıcakların erken gelmesi nedenliye narenciyenin dalında yandığını bu nedenle umutlarını karpuza bağladıklarını söylüyor. Bahçe Mahallesi’nde devam eden hasat sırasında görüştüğümüz karpuz üreticisi Cemil Koca, tarlada 25 kuruş ile 40 kuruş arasında alıcı bulan karpuzun, pandemi nedeniyle tarlada kalmamasına sevindiklerini belirterek, “Çok zahmetli bir iş. Bugünlere getirene kadar akla karayı seçiyoruz” diye konuştu.

Zengin alüvyonlara sahip olan Karataş’ta yetişen Adana karpuzu, Türkiye’nin en erkenci karpuzu. Toprağın niteliği nedeniyle lezzetiyle de adından bahsettiren Adana karpuzunda Karataş ve Tuzla gibi güney ilçelerden başlayan hasat kuzey ilçelerde yaz boyu devam edecek.

‘BORCUMUZU ÖDEYELİM, YETER’

Karpuz üreticisi Koca, hasadın başlamasıyla umutlandıklarını belirterek, “Para yapar mı yapmaz mı diye geceleri uyuyamazdık. Uykumuz kaçardı. Yine buna da şükür. Birinci aydan başlayarak altınca aya kadar dikimi ve serasını yapıyoruz. Şu an hasadımız başladı. Bahçe köyü olarak bu ayın sonuna kadar hasadımız biter . Fiyatlar geçen senenin fiyatı gibi ama yine mutluyuz. Neden? Bu hastalıktan dolayı karpuzun gittiğine mutluyuz. Borcumuz kalmadı sağa sola. Biz borcumuzu ödeyelim de şerefimizle ak çıkalım önemli olan bu. Biz çiftçi olarak ezilmişiz ama biz ezilirsek 80 milyon ezilir” diye konuştu.

‘HERKESİN YAPACAĞI İŞ DEĞİL’

Mersin’den Adana’ya karpuz hasadı için gelen Hacı Yusuf Kılıç da hasadın zor ve meşakkatli bir iş olduğunu belirterek, “Bir fabrika adına karpuz yüklüyoruz. Dört yıldır bu işi yapıyorum. Her yıl karpuz sezonunda başlarız, bitene kadar… Önce kırımı yapılıyor, daha sonra işçi onu traktöre koyuyor sonra getiriyor kamyona istifliyor. Yani her herkesin yapacağı iş değil” ifadelerini kullandı.

.

Bir diğer tarım işçisi Ali Ateş de korona salgını nedeniyle iş bulamamaktan korktuklarını karpuz hasadının başlaması ile birlikte iş bulduklarını söyledi. Ateş, karpuz hasadı bittiğinde narenciyede çalıştığını ve hayatının tarlada, bahçede geçtiğini ifade ederek, “Pandemi günlerinde kurallara uyuyoruz. Servislerde daha az işçi taşınıyor. üç servisle geliyoruz. Her bir servise dokuz kişi alıyoruz. Bu bizi biraz zorluyor. Kurallara uyuyoruz, maske takıyoruz. Sosyal güvencem yeşil kart. Diyecek bir şey yok millete hizmet ediyoruz” dedi.

‘ÜRETİMİ DESTEKLEYECEĞİZ’

CHP’nin Karataş İlçe Belediye ve Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sedat Gül de, Karataş’ın karpuzunun Türkiye’nin en lezzetli karpuzu olduğunu ifade ederek Adana Belediyesi’nin karpuz üreticisine çeşitli desteklerde bulunduğunu aktardı: “Ceyhan ve Seyhan Nehri arasında Toroslar’a kadar uzanan, zengin alüvyonlardan oluşan bereketli topraklarda yetişiyor karpuz. Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar küçük çaplı tarım üreticilerine bu zor günlerde desteğini verdi. Biz tohumu, toprağı, üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz. Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin temel taşlarının birisi de üretimi desteklemektir. Üretici kalkınırsa Türkiye kalkınır”

Adana’da yıllık 800 bin ton civarında üretilen karpuz vatandaşa 2 ila 2,5 liraya ulaşıyor. Zor koşullarda devam eden hasat Ağustos ayına kadar sürecek.